A Telekom Serbia botránya: kiadták Marinit

A svájci hatóságok kedden kiadták Olaszországnak Igor Marinit, azt a kétes hírű "üzletembert", akit pénzmosás vádjával tartóztattak le Svájcban, s aki olasz baloldali politikusokat vádolt meg korrupcióval a Telekom Serbia privatizációjával kapcsolatosan.
Marinit május 8-án vették őrizetbe Svájcban, miközben a torinói ügyészség is vizsgálatot indított ellene. Mindkét ország igazságügyi szervei azt próbálják kideríteni, milyen szerepe volt a Telekom Serbia jugoszláv telefontársaság egykori privatizációjában, s igazak-e azok az állításai, miszerint baloldali politikusok az ő közvetítésével kenőpénzekhez jutottak.

Marini még május elején kereste fel a Telekom Serbia ügyében vizsgálatot folytató olasz parlamenti bizottságot. Azt állította, hogy a privatizációból baloldali olasz politikusok jelentős hasznot húztak. Konkrétan Romano Prodit, az Európai Bizottság jelenlegi elnökét, volt olasz miniszterelnököt, Lamberto Dini volt külügyminisztert, valamint Piero Fassinót, a Baloldali Demokraták főtitkárát nevezte meg.

Az ügy 1997 nyarára nyúlik vissza. Az akkor még állami kézben lévő olasz telefontársaság, a Telecom Italia 29 százalékos részesedést szerzett a hasonló tevékenységet folytató – ugyancsak állami - Telekom Serbiában 893 millió márkáért. A privatizáció másik résztvevője a görög OTE vállalat volt, amely 20 százalékos tulajdonrészt kapott 675 millió márka ellenében. Az ügylet Slobodan Milosevic jugoszláv elnök rendszere számára több mint másfél milliárd márka bevételt jelentett és a politikai túlélést biztosította számára.

2001-ben a sajtóban azonban megjelentek olyan értesülések, amelyek szerint az ügyletben csúszópénzek is közrejátszottak, és ezek állítólag olasz politikusok zsebébe vándoroltak. Az adásvétel idején éppen Romano Prodi balközép kormánykoalíciója volt hatalmon. Marini az olasz honatyák előtt, majd később az őt Bernben felkereső olasz ügyészek előtt is azt vallotta, hogy ő maga mosott át 55 millió dollár értékű pénz, amely azután közvetítők útján jutott el a címzettekhez. Május 8-án az említett parlamenti bizottság két tagja és két bíró elkísérte Marinit a svájci Luganóba, mivel a "tanú" azt állította, hogy az egyik ottani hivatalban vannak letétben a bizonyítékul szolgáló iratok. Mielőtt azonban ezek a kezükbe kerültek volna, a svájci hatóságok őrizetbe vették Marinit, akinek svájci földön is számos bűnös ügyletről kell számot adnia. A bizonyítékként megnevezett dokumentumokat is lefoglalták a svájci igazságügyi szervek. Marini kiadásával állítólag ezeket a dokumentumokat is átadják az olasz igazságügyi illetékeseknek, de a bürokratikus procedúrák miatt azok csak augusztus végére kerülhetnek olasz földre.

Marini - akit a következő napokban hallgatnak ki Torinóban – már jelezte, hogy az általa korábban megnevezett három politikuson kívül további hat személy nevét készül az ügyészek tudomására hozni, olyanokét, akik szintén közrejátszottak a bűnös pénzügyletekben.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció