Telekom Serbia - Őrizetbe vétel és diplomáciai bonyodalom

A svájci hatóságok pénteken őrizetbe vették Igor Marini kétes múltú olasz üzletembert, aki a minap azzal vádolt meg egykori és jelenlegi baloldali olasz politikusokat, hogy jutalékot kaptak a Telekom Serbia jugoszláv telefontársaság 1997-ben történt megvásárlásakor.

Marini, aki ellen pénzmosás vádjával büntető eljárás folyik Itáliában, az olasz parlament illetékes bizottsága előtt tett tanúvallomásában azt állította, hogy Romano Prodihoz, az Európai Bizottság jelenlegi elnökéhez, volt olasz miniszterelnökhöz, Lamberto Dini volt külügyminiszterhez és Piero Fassinóhoz, a Baloldali Demokraták főtitkárához komoly összegek jutottak a 1,5 milliárd lírás üzletből. A férfi, aki pénzügyi tanácsadói minőségében állítólag személyesen "mosott tisztára" 55 millió dollár értékű pénzt az olasz politikusok számára, bizonyítékait egy svájci közjegyzőnél helyezte letétbe, és csütörtökön két olasz törvényhozó és két rendőrségi illetékes kíséretében Svájcban járt az iratok megszerzése céljából.


A svájci rendőrség nemcsak Marinit, hanem a kíséretében lévő két olasz honatyát is őrizetbe vette, majd utóbbiakat átadta az olasz konzulátusnak - jelentette az ANSA olasz hírügynökség. A két olasz törvényhozó - a Forza Italia és a Baloldali Demokraták egy-egy képviselője - ellen vizsgálatot indítottak Svájc szuverenitásának megsértése címén, mivel hatósági engedély nélkül folytattak vizsgálatot az országban.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció