Eredmények és kétségek

4 / 7 oldal

A hazai outsourcing-piac tavaly igen csendes volt. A választások miatt elmaradtak az évek óta várt kormányzati projektek, ugyanakkor globális szolgáltatóközpontokat hoztak létre Magyarországon, igaz, ezek is szinte kizárólag külföldi üzleteket realizáltak. A kormány, az államigazgatás felőli idei üzletek potenciális lehetőségét ellentmondásosan ítélik meg a hazai outsourcerek.



Az EDS külföldi nagy dealekről számolt be. Év végén az Európai Űrügynökséggel (ESA) írt alá öt évre szóló, 97 millió dolláros szerződést. Az ügyfeleit – a költségek csökkentésével és a működési hatékonyság növelésével párhuzamosan – továbbra is hatékonyan kiszolgálni kívánó cég az ehhez szükséges szilárd informatikai háttér biztosítása érdekében fordult az EDS-hez, de döntésük hátterében tevékenységük tervezhetősége és a mindenkori igényekhez szabhatósága iránti igény is szerepelt. Mivel az európai beszállítók csoportját szintén az EDS irányítja, a teljes körű IT-szolgáltatási modell a költségcsökkentésen túl szolgáltatásminőség-javulást és szinergiakihasználást is biztosít.

Az ügynökség mintegy 4000 belső felhasználója számára az asztali számítógépes, levelezési és mobil-számítógépes környezeten túl a szervereket, az alkalmazási infrastruktúrát, illetve a helyi és wide-area hálózatokat (LAN és WAN) is az EDS csapata üzemelteti.

Információs és kommunikációs technológiai biztonsági tevékenység keretében tűzfalmenedzsmentet, hitelesítési, antivírus-, valamint help-desk szolgáltatásokat is nyújtanak a belső felhasználók, illetve több mint 6000 külső, az ügynökségi információkhoz hozzáférést igénylő üzleti partner részére.

Egy május eleji hír szerint az EDS a KarstadtQuelle-lel kötött közel 1 milliárd USD összértékű, 8 éves időtartamú szerződést. A megbízás az Európa egyik élvonalbeli kereskedelmi és turisztikai vállalataként ismert cég applikációs és információtechnológiai (IT) környezetének üzemeltetésére szól, de az EDS számára ennél többet jelent. A szerződés értelmében a jövőben ugyanis az EDS felelős a KarstadtQuelle ITELLIUM Systems & Services GmbH nevű IT-szolgáltató leányvállalat működéséért. Az esseni és nürnbergi székhelyű, újonnan tervezett ún. CORE kereskedelmi kompetenciaközpont alapját képező ITELLIUM a KarstadtQuelle és az európai kiskereskedelmi iparág támogatója. Az ott dolgozó 700 munkatárs nem csupán IT-támogatási, hanem áruházi és e-kereskedelmi iparági tudással és tapasztalattal is rendelkezik. Az EDS-nek a szektort érintő komoly szakmai múltját és tapasztalatát a 200 fogyasztói és kiskereskedelmi iparági ügyfél támogatásából származó 1,2 milliárd USD feletti éves bevétele igazolja. A három cég tapasztalatára és szakértelmére alapozva a KarstadtQuelle vezetése a hatékonyabb és termelékenyebb folyamatokból fakadó költségcsökkenés mellett az alaptevékenységre való összpontosítás lehetőségének megteremtését reméli.

A szerződés kiterjed a németországi Karstadt áruházak IT-szolgáltatásaira és a Primondo (Quelle) nemzetközi áruküldő üzletágára. Az EDS fejleszti és tartja karban a KarstadtQuelle kritikus áruházi és e-kereskedelmi szoftverapplikációit.

Az EDS a vállalat teljes IT-infrastruktúrájával kapcsolatosan – beleértve a minden telephelyet és üzletet összekötő kommunikációs hálózatot – harmadik féllel meglévő szerződéseket is kezel. A szerződés értelmében az EDS üzemelteti és támogatja a vállalat munkatársai által használt valamennyi személyi számítógépet, PDA-t, laptopot és nyomtatót; a számítástechnikai eszközök száma a 15 ezret is meghaladja.

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció