Licenctisztaság kontra szerzett jogok megnyirbálása

3 / 5 oldal
A magyar BSA iroda a 2003. évi záró sajtótájékoztatóján igazán jó eredményekről számolhatott be. A tájékoztató egyik "bezzeg cégével" beszélgetve azonban a cikkíró kicsit jobban elgondolkodott a jogtisztítási akciók hátterében zajló folyamatokról. Mert az eredmény lehetne még nagyobb is, ha a cégek kihasználnák a legutolsó technológiák adta lehetőségeket, és nem is nagy költségráfordítás árán. Sőt, akár megtakarítás is kijöhetne belőle.

A Windows 5-ös változatban, ami végül Windows 2000-es (W2K) feliratokkal került a dobozokba, a multi-Windows technológia, előbb Hydra, majd Terminálszerver néven, beépült a rendszermagba. Minden kiosztott W2K szerverváltozatnak alapelemévé vált. A szerverbe így szinte még a legrégebbi változatú Windows gépekről is be lehetett lépni, Windows terminálkliensként, amit két lágylemezen elférő kis kliensprogram tud emulálni, egy RDP (Remote Desktop Protocol - ITU multimédia kapcsolati szabványon alapuló távoli munkaasztal szimulátor protokoll) nevű csatornán át. Később a Windows XP kliens operációs rendszerbe is belekerült olyan céllal, hogy távolból át lehessen venni egy gép vezérlését. Ami a legfontosabb, a Microsoft végre beleszeretett ebbe a technológiába.

Sőt. Alkotóan továbbfejlesztette. Például erre alapozta a távoli rendszerkarbantartó szolgáltatást, óriási segítséget nyújtva a hálózati rendszergazdáknak (2 belépési lehetőség, külön licenccirkusz nélkül, távolból, akár otthonról az ágyból - taxikat, eltolt éjszakákat megspórolva, percek alatt). Kombinálta a közben kifejlődött világhálós szolgáltatási architektúrával, aminek eredménye a .NET korszakbeli első operációs rendszer, a Windows Server 2003-as, a gyors .NET fejlesztéseket segítő Visual Studio .NET és az Office System 2003-as irodai csomag.

A terminálszerver-kliens kapcsolatot közben átnevezték Remote Desktop Connectionnek, távoli kapcsolódásnak. Ez egyformán jelenthet egy kliens gép kapcsolódását egy távoli W2K3 szerverhez, vagy a Windows XP kliens asztalának az átvételét, sőt, a segítségnyújtást távolból. A közben továbbfejlesztett RDP2-es protokoll már gyakorlatilag mindent tud, mint amit a Citrix Metaframe kliensek. Átviszi a képen kívül a hangot és a diszkkonfigurációt, nagyobb kép- és színfelbontást is kezel stb. A .NET korszakbeli hozzáférés eszköze pedig a Remote Desktop Web Connection. Tulajdonképpen az RDP2-vel vált igazán használhatóvá a Terminálszerver koncepció.

A hab a tortán, hogy már van UNIX-Linux családra készített, nyílt forráskódú terminálkliens programváltozat is, az RDESKTOP. Így UNIX és Linux gépekről is kapcsolódhatunk Windows Terminálszerverekre, és használhatjuk az ott található adatokat és programokat. Kiváló keresztkommunikációs lehetőségeket nyújtva. Megjegyzendő, hogy a Windowsokból a UNIX-Linux X-grafikus felületeket már jóval korábban is el lehetett érni. Ezeket, a UNIX X rendszerkoncepciójának a következményeként, X-szerver emulátoroknak hívják. Igaz, jóval bonyolultabbak, és ennek megfelelően drágábbak, mint az DRP2 emulátorok.

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció