Licenctisztaság kontra szerzett jogok megnyirbálása

4 / 5 oldal
A magyar BSA iroda a 2003. évi záró sajtótájékoztatóján igazán jó eredményekről számolhatott be. A tájékoztató egyik "bezzeg cégével" beszélgetve azonban a cikkíró kicsit jobban elgondolkodott a jogtisztítási akciók hátterében zajló folyamatokról. Mert az eredmény lehetne még nagyobb is, ha a cégek kihasználnák a legutolsó technológiák adta lehetőségeket, és nem is nagy költségráfordítás árán. Sőt, akár megtakarítás is kijöhetne belőle.

A Terminálszerver funkció legfontosabb következménye, hogy a Windows szerverek már nem csak távoli adattárakként működhetnek közre egy informatikai feladat megoldásánál, hanem távmunkára is alkalmasak. A terminálkliensről elindítható bármely olyan program, amelyet a szerverre telepítettek. Így akárhány terminálkliens kapcsolódik a szerverhez, mindegyik pontosan ugyanazt a szoftverváltozatot és házirendi beállítást használhatja. Drámaian javítva a vállalati informatikai infrastruktúra konzisztenciáját. Ez az, aminek a hiányáról a korábbiakban beszéltünk a kis- és közepes cégek kapcsán. Persze ez a legnagyobbakra is érvényes. Ezzel már lehet minőségbiztosítást megalapozni. Sőt. Talán a minőségbiztosítás egyik sarokköve lehet és kell, hogy legyen egy cégnél.

Mellékhatásként a rendszerben használt szoftverek nyilvántartása is egyszerűsödik, mert csak a szerverekre telepített szoftverhalmaz menedzselését kell keményebben a kézbe venni, a terminálkliensekre viszonylag kevés szoftvert kell telepíteni, aminek a sokszorosítása és újratelepítése is nagyságrendekkel egyszerűbbé teheti a hálózatgazdák munkáját. Kevesebb erőlködés, kevesebb hibalehetőség. Nagyobb megbízhatóság. A konzisztencia záloga azonban az, hogy a klienseken drákói rendszabályokkal meg kell akadályozni az idegen programok beszivárgását. Ez a kliensgépekbe másolt szoftverek házirendjében írható elő.

Ha valamit még érdemes megfogadni, az a következő: csak NT technológiájú operációs rendszereket használjunk vállalati rendszerekben. A Windows 3.1x, Windows 9x/ME és korábbi változatokat el kell felejteni. És a Windows XP kliensekben is NTFS állományrendszereket kell használni, a kellően biztonságos üzemhez. A W2K3 szerverekben további segítség is van a hatékonyabb szoftvergazdálkodáshoz, így például a SUS hálózati szoftverkarbantartó szolgáltatás, vagy a Windows Right Management Server, a jogosult használatok automatikus vezérlésére, és az adatmentés-visszaállítás kezelését is jobban támogatja. Ez utóbbi kapcsán két új termék bukkant föl (Recovery Line - link a cikk végén). Mindkettő előnye, hogy tömörítve tárolja a változásokat egy speciális diszktartományban, de a visszaállítás már elindíthatatlan operációs rendszerek esetén is használható. A két változatból a profibb megoldás egy hardverkártyát is tartalmaz, ami a letörlődött partíciók visszaállítását is meg tudja oldani. A cikkíró ajánlja a rendszergazdák figyelmébe. Annyira új azonban, hogy terjesztője még alig akad. Talán olvassa ezt egy hazai kereskedő!

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció