Informatikai milliárdok: ahogy a Kehi látja

Ahogy a Kehi látja

4 / 11 oldal
[fsimage 1 left]A fokozott érdeklődésre való tekintettel a Miniszterelnöki Hivatal honlapján közzétették a mostanában sokat emlegetett, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által készített jelentést, mely súlyos megállapításokat tartalmaz az Orbán-kormány idején megalakított Informatikai Kormánybiztossággal kapcsolatban. Ismeretes, hogy a Kehi-jelentésbe való betekintés után a kormány feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a rendőrségen.


"Az MKGI-nél (Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága) informatikai beruházásokra rendelkezésre álló előirányzatokat és azok teljesítésének alakulását – az ellenőrzés részére átadott tanúsítványok alapján – tekintettük át.

A költségvetésben tervezett előirányzat 2000-2002. években 160-189,2 M Ft között alakult. Az eredeti előirányzat az ellenőrzött időszak minden évében jelentős mértékben – 2000 évben 1.078,0 M Ft-tal, a 2001. évben 2.228,8 M Ft-tal, a 2002. I. félévében 9.427,2 M Ft-tal – növekedett. Ezáltal a vizsgált időszakban az informatikai beruházásokra fordítható pénzeszközök 852 %-kal, 1.128,0 M Ft-ról 9.616,4 M Ft-ra emelkedtek.

A pénzügyi teljesítés a 2000. évben 891,7 M Ft, a 2002. év első félévében már 8.165,3 M Ft volt.

A beruházások hasznosulását két – a vizsgált időszakban indított – projekten, illetve az informatikai eszközök kihasználtságán keresztül minősítettük:
Az SAP integrált ügyviteli rendszer az MKGI alaptevékenységét megfelelően támogatja, de egyéb, speciális tevékenységét – mint a közbeszerzési eljárás – nem. Az alaptevékenység ügyviteli folyamatát optimalizálja, a folyamatok rövidülnek, egyszerűsödnek.

A Forrás SQL ügyviteli rendszerben a Forrás Pc. rendszer biztonsági hiányosságai csak enyhültek, de nem szűntek meg. Nincs megfelelően kezelve a jogosultsági rendszer, a felhasználókat nem szervezték feladatkörök szerinti csoportokba. A vezetői ellenőrzési feladatokat nem támogatja kellő mértékben.

Összességében megállapítható, hogy a MeH tevékenységét támogató informatikai fejlesztések a vizsgált esetekben nem rendszer szemléletben történtek és így nem megfelelő a hasznosulásuk. Ennek legfőbb oka, hogy az ügyvitel szervezése nem egységesen történt annak ellenére, hogy több külső szakértővel is készítettek helyzetfelmérést, de ezek elszigetelt területekre és szervezetekre vonatkoztak.
Az informatikai hardver eszközöket általában a beszerzést követően használatba vették. A monitorok 75 %-ban, a PC típusú gépek pedig 90-95 %-ban használatba kerülnek a beszerzésük után. A szerver típusú eszközök kihasználtsága 20-60 % között volt. Az 50 % alatti kihasználtság ebben a kategóriában is alacsony. Az MKGI szakemberei szerint a csúcsterhelések idejére a meglévő kapacitás indokolt.

Az informatikai eszközök Szt. szerinti gyors értékcsökkenési leírása miatt nem célszerű raktáron tartani az eszközöket, az 5 %-os tartalékolás még elfogadható.

A MeH és az MKGI alkalmazottak személyes használatában, 101 fő-nél lévő informatikai eszközök bruttó értéke vizsgálatunk időpontjában közel 92 M Ft volt, ami átlagban 0,9 M Ft/főt jelent. A telepítést végző szakemberek nevén, kivételes esetben jelentősen sok, 1-6 db számítógép volt, míg több, nem telepítéssel foglalkozó munkatárs háromféle (asztali, notebook, palmtop) számítógépet is használt.

Mivel egy munkatárs két gépnél többet nem képes hatékonyan használni, ezért megállapítható, hogy ezen gépek kihasználtsága alacsony.

A MonPhone intelligens híváslekérdező szoftver kihasználtsága nem volt kielégítő, mivel a szervezeti változásokat nem vezették át a rendszeren, így annak funkciói csak korlátozottan voltak használhatók.

A vizsgálat alá vont 39 db tanulmány jelentős része a kormányzati informatika és információs társadalom fejlesztésével kapcsolatos. Tartalma és minősége szerint felhasználhatók és alapjai lehetnek az említett feladatok minőségi kivitelezésének annak ellenére, hogy ez a megbízottak igényességétől függött, mivel a szerződések nem tartalmaztak konkrét elvárásokat. Mindezek ellenére az átlagos 9,6 – 11 M Ft díjazás piaci viszonylatban is magasnak mondható. A szerződések jelentős részét nem az MKGI kötötte."

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció