Informatikai milliárdok: ahogy a Kehi látja

Ahogy a Kehi látja

3 / 11 oldal
[fsimage 1 left]A fokozott érdeklődésre való tekintettel a Miniszterelnöki Hivatal honlapján közzétették a mostanában sokat emlegetett, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által készített jelentést, mely súlyos megállapításokat tartalmaz az Orbán-kormány idején megalakított Informatikai Kormánybiztossággal kapcsolatban. Ismeretes, hogy a Kehi-jelentésbe való betekintés után a kormány feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a rendőrségen.


"A Kormányzati Portál létrehozása az államigazgatás korszerűsítésének, az információs társadalom megvalósításának céljához illeszkedett. A célkitűzés szerint lehetővé kell tennie az állampolgárok és a közigazgatás közvetlen kapcsolódását, az Internet lehetőségeit kihasználva. Ezáltal javulhat az állampolgárok államigazgatási tájékozottsága és gyorsabbá válhat az ügyintézés. Létrehozására és üzemeltetésére a vizsgált időszakban elkülönítetten előirányzat nem állt rendelkezésre. A projektre összesen 1.707 M Ft összegű szerződés megkötésére került sor. A megkötött szerződésekre 1.463,7 M Ft-ot fizettek ki:

- a szerződésállomány közel felét, 829 M Ft-ot a Portállal kapcsolatos tanulmányok, tanácsadások, különféle szolgáltatások megrendelése tette ki,
- a Portál működtetéséhez szükséges hardver és szoftver eszközök beszerzésére összesen 698 M Ft összegű szerződést kötöttek.

A Kormányzati Portállal kapcsolatos kifizetést a fejezet Költségvetési Főosztálya, illetve az MKGI teljesítette az általuk kezelt előirányzatokból.
A 2002. június 30-ig igazolt teljesítések, illetve kifizetések összege a szerződésállomány 86 %-át teszi ki.

A teljesítésigazolásokkal, kifizetésekkel kapcsolatban megállapítottuk, hogy:

ˇ A portállal kapcsolatos szerződések megkötésére többször utólag, a teljesítést megtörténte után került sor.
ˇ A kifizetéseket minden esetben a szakmai teljesítés igazolását követően teljesítették.
ˇ Kilenc kifizetés úgy történt meg, hogy egyik utalvány lapon sem szerepelt együtt az utalványozó és az ellenjegyző aláírása, sőt két kifizetés az utalványozó aláírása nélkül történt.

A Kormányzati Portállal kapcsolatos kifizetések alapját képező teljesítési jegyzőkönyvek nem minden esetben tartalmazták, hogy a szerződésben szereplő feladatok közül melyeket teljesítették, illetve, hogy mely időszakban /hónapban/ történt a teljesítés.

A Kormányzati Portál szerverei 2003. január 1-től szerződéses jogviszony nélkül vannak egy társaság telephelyén, amellyel helyiség bérleti szerződést nem kötöttek."


 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció