Büntetővámok bevezetését tervezi az EU a kínai elektromos autók importjára

Jelentősen drágulhatnak a kínai elektromos autók, ugyanis az Európai Bizottság bejelentette, hogy büntetővámokat vetne ki a Kínában gyártott és az Európai Unió piacára behozni szándékozott akkumulátoros elektromos gépjárművekre.

Az Európai Bizottság 2023. október 4-én indított szubvencióellenes vizsgálatot a kínai elektromos autógyártók jelentős állami támogatásának gyanúja miatt, amely – indokolása szerint – gazdasági károk veszélyeit hordozza az Európai Uniós elektromos autógyártókra nézve, ami egyúttal hatással van az importőrökre, a felhasználókra és a fogyasztókra is.

 

A vizsgálattal összefüggésben 2024. június 12-én az Európai Bizottság előzetesen közzétette a Kínából származó akkumulátoros elektromos járművek behozatalára vonatkozó ideiglenes kiegyenlítő vámok tervezett mértékét:

 

• Egyéni vámok három kínai autógyártó vállalatra: 17,4%, 20% és 38,1%

• A vizsgálatban közreműködő többi kínai autógyártó esetén: 21%

• Egyéb autógyártók esetében, akik nem működtek együtt: 38,1 %

 

Ezeket az extra vámtételeket a jelenleg is alkalmazott 10%-os import vámtételen felül kellene megfizetniük az importőröknek. 

 

 

Az ideiglenes kiegyenlítő vámok hatálya alá az alábbi jellemzőkkel rendelkező gépjárművek tartoznak:

 

• új akkumulátoros elektromos járművek, 

• melyeket 9 vagy annál kevesebb személy szállítására terveztek, 

• kizárólag egy vagy több villanymotor hajt, beleértve a belső égésű motorral működő, hatótávnövelővel (segédhajtóművel) ellátott járműveket is,

• a 8703 80 10 KN kód (vámtarifaszám) alá tartoznak,

• a Kínai Népköztársaságból származnak.

 

Az Európai Bizottság felvette a kapcsolatot a kínai hatóságokkal a vizsgálati megállapítások megvitatása és a feltárt problémák megoldása érdekében.

 

Abban az esetben, ha nem sikerül egyezségre jutniuk a feleknek, az említett ideiglenes kiegyenlítő vámokat 2024. július 4-től garanciával vezetnék be. A garancia alkalmazása azt jelentené, hogy a szabad forgalomba bocsátás időpontjában az importőrnek még csak biztosítékot (garanciát) kell nyújtaniuk az ideiglenes kiegyenlítő vám összegére. Annak tényleges beszedésére a végleges intézkedések bevezetésekor kerülne sor.

 

Az Európai Bizottságnak a végleges intézkedéseket az ideiglenes kiegyenlítő vámok – várhatóan 2024. július 4-től történő – alkalmazásától számított 4 hónapon belül kell bevezetnie.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció