A graf√©n egyik Nobel-d√≠jas felfedezŇĎj√©nek √≠t√©lt√©k a Neumann professzori c√≠met 2022-ben

Idén a nanotechnológiában áttörést jelentŇĎ grafén elŇĎállításának módszerét kidolgozó egyik tudós, Sir Konsztantyin Novoszelov brit-orosz fizikusprofesszor tudományos munkáját ismerte el a Budapesti MŇĪszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szenátusa és a Neumann Társaság  a Neumann János professzori címmel.

A Budapesti MŇĪszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 2017-ben alapította a Neumann János professzori címet: a díjat azon kimagasló, nemzetközi szinten is ismert és elismert tudományos teljesítményt nyújtó hazai vagy külföldi egyetemi tanár kaphatja meg, akinek a tudományterülete, tevékenysége kapcsolódik a Neumann János által elért tudományos eredményekhez. 

 

2022-ben Sir Konsztantyin Szergejevics Novoszelovnak, a Manchesteri Egyetem és a Szingapúri Nemzeti Egyetem professzorának ítélte a Neumann professzori címet a BME szenátusa és a Neumann Társaság. Novoszelov professzor az egyik legfiatalabb tudósként 2010-ben Andre Geim professzorral megosztva fizikai Nobel-díjat kapott, miután 2004-ben felfedezték az extrém tulajdonságokkal rendelkezŇĎ nanoszerkezetŇĪ alapanyagot, a grafént.

 

A díjat szeptember 2-án, a BME Tanévnyitó ünnepségén adta át a BME rektora és a Neumann Társaság elnöke. 

 

“A nanotechnológia fejlŇĎdése napjainkban életünk minden területére hatással van, legyen szó akár mRNS-alapú oltóanyagok, akár mikrochipek elŇĎállításáról. A grafén a nanotechnológia egyik legígéretesebb ága, alkalmazása egyebek mellett a jövŇĎ akkumulátorainak eljövetele mellett a szuperkönnyŇĪ, mégis strapabíró jármŇĪvek korszakának beköszöntével kecsegtet, szinte nincs is olyan területe az iparnak és a tudománynak, amely ne húzhatna hasznot Novoszelov professzor munkájának eredményébŇĎl.JövŇĎre ünnepeljük Neumann János születésének 120. évfordulóját, napjaink nagy tudósainak elismerése pedig azért is fontos számunkra, mert Neumannhoz hasonlóan ŇĎk is segíthetnek az emberiségre váró nagy, korszakos kihívások megoldásában” – kommentálta az idei díj átadását dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

 

dr. Beck György, Sir Konsztantyin Szergejevics Novoszelov, dr. Czigány Tibor

 

„Ma olyan elismerésben van részünk, hogy a 240 éves MŇĪegyetem évnyitóját megtisztelte Sir Konsztantyin Novoszelov professzor, aki a grafén elŇĎállításáért kapott 2010-ben Nobel-díjat. A grafénról, az egyetlen atomvastagságú grafitrétegrŇĎl fognak majd tanulni, ez egy olyan speciális anyag, amely meghatározhatja a jövŇĎnket, nagyon nagy szerepe lehet többek között az energetikában, a nanotechnológiában, az anyagtudományban, vagy az elektrotechnikában. A MŇĪegyetemen tudományos alapon keresünk válaszokat a mŇĪszaki és mérnöki kihívásokra. A grafén felfedezése a mŇĪszaki tudományok egyik leginspirálóbb eredménye az elmúlt évtizedekbŇĎl. Ezért is öröm és megtiszteltetés, hogy Novoszelov Professzor úr hétfŇĎn a BME központi épületének legnagyobb termében, az Audmaxban tart elŇĎadást” – mondta el a kitüntetés kapcsán dr. Czigány Tibor, a MŇĪegyetem rektora.

 

Sir Konsztantyin Szergejevics Novoszelov 1974-ben született Nyizsnij Tagilban (az egykori Szovjetunió területén). 1997-ben diplomázott a Moszkvában, PhD értekezését Hollandiában Nijmengenben védte meg a Radboud Egyetemen. 2001. óta a Manchesteri Egyetem kutatóprofesszora, ahol Andre Geimmel közösen felfedezték a grafént.

 

Novoszelov professzor kutatási területe rendkívül széles, érdeklŇĎdése a szupravezetéstŇĎl a ferromágnesességig, az anyagtudománytól a biofizikáig terjed. ÚttörŇĎ munkássága során az elektronika, fotonika, kompozit anyagok fizikájának és kémiájának területein találta meg a grafén legváltozatosabb alkalmazásait. Kutatásait a Nobel-díj mellett számos más kitüntetéssel is elismerte a nemzetközi tudományos közösség. Több kiemelkedŇĎ tudományos társaság (Royal Society, US National Academy of Sciences) tagja.

 

2021-ben Szemerédi Endre matematikus elméleti számítástechnikához való több évtizedes hozzájárulását, 2020-ban pedig prof. dr. ifj. Székelyhidi László, a Lipcsei Egyetemen dolgozó 43 éves magyar matematikus matematika és társtudományai, a fizika és a kémia határterületén folytatott kutatási  tevékenységét ismerték el Neumann professzori címmel. 2019-ben a kvázikristályok felfedezéséért Nobel-díjjal is elismert izraeli professzor, Dan Shechtman részesült az elismerésben. 2018-ban dr. Sztipanovits János, a  Vanderbilt Egyetem professzora kapta kimagasló tudományos eredményeiért, 2017-ben pedig Lovász Lászlónak, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének ítélték oda a címet munkásságáért.

 

A BME szeptember 2-i  Tanévnyitó ünnepségét és a Neumann professzori díj átadását ezen a linken lehet megtekinteni.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció