Üzletiintelligencia-piac - Gartner-áttekintés

3/ 3 oldal

Dan Sommer, a Gartner elemzője nyújtott áttekintést az IQSYS idei üzletiintelligencia-szimpóziumának résztvevői számára a BI-piacon az elmúlt két évben végbement jelentős változásokról, azok már érezhető és várható hatásairól, a trendekről és a piac jelenlegi szereplőiről.


Tanácsok BI-be fektetőknek

A jelenlegi helyzetben a vállalatoknak, kiváltképp a bankoknak, az üzleti bizalom helyreállítása a fontos. Ezenfelül meg kell érteniük, az üzletükben mit, hol és mikor kell csökkenteni, és fontos számukra a növekedési lehetőség azonosítása. A Gartner szerint ebből egyértelműen következik, hogy soha nem volt még olyan fontos számukra az üzleti intelligencia és a teljesítménymenedzsment (PM), mint most.

A felhasználói oldalon várhatóan szélesedik a döntéshozói kör. Így például a board is aktív résztvevője lesz az ERP-t BI-vel összekapcsoló projektet érintő döntéseknek, s az üzleti egységek szerepe is erősödik.

Dan Sommer a Gartner fentiekből levont következtetéseit és javaslatait is megosztotta a résztvevőkkel. BI-projektbe kezdve, a termék és a szállító kiválasztásánál nem a licenc-, hanem a teljes bekerülési költség ismeretében kell dönteni. Nem szükséges hűségesnek maradni a portfóliókészlet-szállítókhoz. A válság miatt előnybe kerülnek az alacsonyabb infrastruktúra-igényű és „csomagolt” BI-k, illetve a nyílt forráskód, valamint az SaaS is. Ez utóbbiakra már kiterjed a CIO-k figyelme, de alkalmazásuk még ritka. A BI-célokat érdemes költségérzékeny szemlélettel újragondolni (már a nagy BI-szállítók is ezzel érvelnek), ami szállítói oldalon egyben egy új akvizíciós hullámot is elindíthat.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció