Üzletiintelligencia-piac - Gartner-áttekintés

2 / 3 oldal

Dan Sommer, a Gartner elemzője nyújtott áttekintést az IQSYS idei üzletiintelligencia-szimpóziumának résztvevői számára a BI-piacon az elmúlt két évben végbement jelentős változásokról, azok már érezhető és várható hatásairól, a trendekről és a piac jelenlegi szereplőiről.


Piaci szereplők

A piaci szereplők közül a korábbinál dominánsabb helyzetbe kerültek a megavendorok, egynegyedről kétharmadra ugró részesedéssel. A ma már a Business Objectset is házon belül tudó SAP-é a legnagyobb, 26 százalékos szelet, 15 százalékkal a második helyen a Cognost felvásárolt IBM áll. Ellentétben a nagy arányú piaci változásokkal, a mentalitás, a felhasználói preferenciák alig változtak. Többségük még több szállítóval szerződik, de már érezhető némi elmozdulás a megavendorok felé, akik jó érzékkel többnyire nem változtatták meg a felvásárolt cégek termékeinek felhasználói körökben ismert nevét.
A felhasználóknak stratégiai döntéseikhez a cégek, kiváltképp a megavendorok termékfejlesztési terveit is ismerniük kell. Közülük Sommer az SAP-t említette meg, amely várhatóan nem kezd a régi BI-termékei erőteljes fejlesztésébe, inkább a BO-ra, illetve a két paletta integrálására összpontosít.
A szoftvercégek nem nyúlnak a szupporthoz, mert szükségük van az onnan befolyó cash-flow-ra, ugyanakkor a korábbinál több figyelmet fordítanak majd a licencelésre, az árazásra, a csomagolásra, amit a felhasználóknak is követniük kell. Az SAP is tett ez irányba lépéseket, ahogy az Oracle úgyszintén. Ez utóbbi ugyan könnyítette a licencelést, de a követés árát megemelte. A fentiekből következően a partnerkapcsolatok alakulására is érdemes figyelni.

A súlypont ismét az ágazati BI-re helyeződik. A nagy projektek helyett egyre üzletközelibb lesz a BI-költségvetés. A kisebb szállítók a nagyok által kiaknázatlanul hagyott department BI-re hajtanak, de már a multivendorok is észbe kaptak, és ilyen szemlélettel dolgozzák meg a négyük (SAP, IBM, Oracle, Microsoft) által uralt piacot. Ugyanakkor abból adódóan, hogy a megavendorok ismét (korábban már volt erre példa) az IT minden területén jelen kívánnak lenni, a BI-kínálatukban ez csak egy „statisztikai” tétel, ami a Sunt felvásárolt Oracle esetében még inkább igaz.

A kisebb, 20 millió alatti részszállítók innovációval a nagyok fókuszából kieső olyan fejlesztésekbe kezdtek, mint a memóriában történő elemzések, az interaktív vizualizáció stb. Sorsuk azonban kérdéses, mivel jelentős hányaduk kockázati tőkével finanszírozza fejlesztéseit, s így további innovációjuk a válság miatt veszélyben lehet. A nagyok maguk alig fejlesztenek, sokkal inkább a felvásárolt, illetve a partnercégek termékei, eszközei integrálásával lesznek a jövőben elfoglalva. Innovációt a kisebb s így dinamikusabban mozgó cégektől vásárolnak majd. Új üzleti modellek kialakulása is küszöbön áll.

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció