Üzletiintelligencia-piac - Gartner-áttekintés

1 / 3 oldal

Dan Sommer, a Gartner elemzője nyújtott áttekintést az IQSYS idei üzletiintelligencia-szimpóziumának résztvevői számára a BI-piacon az elmúlt két évben végbement jelentős változásokról, azok már érezhető és várható hatásairól, a trendekről és a piac jelenlegi szereplőiről.

A válság és az abból való kilábalás lehetőségeinek említése nélkül ma nem képzelhetők el rendezvények. Az innováció, az átláthatóság, a meglévő információk rendszerezése és üzleti hasznosítása lehetőséget teremthet a talpon maradásra és a fejlődésre.

Többen harapnak majd rá a BI-re

S hogy az utóbbiakba történő szükséges beruházások valóban előrevivők és megtérülők legyenek, érdemes megérteni a piaci trendeket, a játékosok viselkedését és a kihívásokat. A cégek BI-képességeit két kategóriába sorolva, a legtöbb vállalat még a riporting, az egyedi lekérdezések szintjén tart, kevesen jutottak el a score-kérdésekre választ adó, stratégiához köthető elemzés szakaszába, amelynek feltörekvő ága a vizualizáció – mondta a Gartner magyar származású elemzője, Dan Sommer. A teljesítménymenedzsmentnek egyre nagyobb szerepe lesz a stratégiában, azonban ez még inkább a jövő, hiszen a már 15 éve piacon lévő BI múltja egyelőre még nem sikertörténet. Sommer szerint ennek két legfőbb oka, hogy nem került be az üzleti folyamatokba, illetve nincsenek rá az emberek felkészítve. Ezért lassan növekvő piacról van szó, amihez hozzávéve a 2007–2008-ban lezajlott nagy arányú konszolidáció szülte, ma még tapintható piaci bizonytalanságot, a Gartner a BI-platform piacára vonatkozóan 5 éven belül csupán 6,4 százalékos bővülést jósol, ám a BI-használat duplázódására számít. Ez utóbbinak az lehet a magyarázata, hogy bár ma csupán a felhasználók negyede alkalmaz üzletiintelligencia-megoldásokat, a jövőben ez az arány jelentősen növekedhet. A várhatóan megjelenő hétköznapi piaci játékosoknak a mindennapi munkába beépíthető megoldásaitól, a mindinkább felhasználóbarát alkalmazásoktól és a web gerjesztette újfajta, az eddig nem érintett felhasználókat is elérő terjesztési modellektől várják az arányeltolódást. Emellett az információ lebontásában mind tapasztaltabb felhasználók is ezt a tendenciát erősítik.

Vállalati hozzáállás

Sommer három kulcskérdést említett, ezek egyike, hogyan viszonyulnak a jövőben a BI-beruházások a vállalatok más, IT-vezérelt prioritásaihoz. A másik kettő a konszolidációhoz való viszonyulás és a piac élvonalának alakulása.

A növekvő fix költségek és a jelenlegi gazdasági helyzet miatt kevesebb új projekt indul, vagyis érdemes a megtorpanás vagy visszafejlődés megakadályozása érdekében felkutatni és kihasználni a meglévő „kincseket”, auditot kell készíteni a cégben már meglévő (pl. az MS Office-ban), de ki nem használt kapacitásokról.

2009-ben fontos felmérni a potenciális megtakarítási lehetőségeket, például BI-eszközök alkalmazásával megkülönböztetni a jövedelmező és kevésbé hasznot hozó termékeket, szolgáltatásokat, ami az üzlet és az informatika közös felelőssége. De idetartozik az ERP-rendszerekben meglévő információk szűrése, rendszerezése és az üzlet számára hasznossá konvertálása.

A BI elterjedtsége

Ma a szoftvercégek bevételének 5-7 százaléka származik BI-ből. Az európai országok közül Nagy-Britanniában költenek a legtöbbet üzleti intelligenciára, a pragmatikusabb Franciaország és Németország sikeres referenciák láttán fektet BI-be. A lemaradó midmarket, a kelet-közép-európai országok, azon belül is elsősorban a kkv-k nem vagy alig költenek erre, Magyarországon az egy főre eső BI-költés 1 euró. A fentiek a szoftverbevételre vonatkoznak, a szolgáltatási piac ennek 3-4-szerese. Nyugat-Európa azonban már jóllakott, ott csak 9 százalékos növekedésről szól a Gartner 2009-es előrejelzése, míg a kelet-európai a világon a legagresszívabb piac, itt 36 százalékot jósolnak, ebben a régiónak lesz kiemelkedő szerepe. A várható költés 97 millió euró, ebből Magyarország előreláthatólag 10,5 milliót teljesít. Ez egyrészt az épülő BI-infrastruktúrából, másrész a BI kapcsolt termékként való megjelenéséből tevődik majd össze.

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció