Egyre n√©pszerŇĪbb Eur√≥p√°ban az internetes telefon√°l√°s

Egyre népszerŇĪbb Európában az internetes telefonálás - derül ki az Eurobarometer friss felmérésébŇĎl.

Eszerint az otthon internetkapcsolattal rendelkezŇĎ EU-állampolgárok 22 százaléka használja az internetet telefonálásra is. Ez 5 százalékpontos emelkedés a fél évvel korábbi adathoz képest.
 Az uniós átlagon belül azonban nagy a szóródás: a régi tagállamokban csak 18 százalék él ezzel a telefonálási módszerrel, az újakban 43 százalék. Ez a mutató Litvániában a legmagasabb (61 százalék), és Spanyolországban, valamint Portugáliában a legalacsonyabb (11 százalék). A magyar mutató 34 százalék.

A felmérésbŇĎl az is kiderül, hogy az európai háztartások 24 százaléka immár kizárólag mobiltelefonnal telefonál. Ez az arány is jóval magasabb az új tagállamokban (39 százalék), mint a régiekben (20 százalék) - eltekintve Finnországtól (61 százalék) és Portugáliától (48 százalék). A rangsort a csehek vezetik (64 százalék), és a svédek, valamint a máltaiak zárják (3 százalék). A magyar mutató 50 százalék. Finnországban, Litvániában és Cipruson gyakorlatilag már nem létezik utcai telefonfülke.

Az európai háztartásoknak majdnem fele (49 százaléka) rendelkezik internet-hozzáféréssel, és az ilyen háztartások növekvŇĎ többségében (az összes háztartás 36 százalékában) szélessávú kapcsolat van. Az internet-hozzáféréssel rendelkezŇĎ háztartások növekvŇĎ arányban - 59 százalékban - ADSL-vonalon kapcsolódnak a világhálóhoz. Magyarországon csak 28 százalékos az internet penetráció, és 24 százalékos a szélessáv elterjedtsége. A magyar szélessávú elŇĎfizetések valamivel több mint fele nem ADSL-, hanem kábeles internetkapcsolat.

 A kábelkapcsolat a tévé tekintetében is lényegesen nagyobb szerepet játszik Magyarországon (60 százalék), mint európai átlagban (33 százalék).

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció