Beindult az elsŇĎ eur√≥pai Wimax h√°l√≥zat Amszterdamban

A WorldMax nevŇĪ társaság megkezdte az elsŇĎ európai Wimax szélessávú vezeték nélküli internethálózat üzemeltetését a holland fŇĎvárosban.

Az Alcatel-Lucent által kiépített és részben az Intel által finanszírozott hálózat egyelŇĎre csak Amszterdam belvárosát fedi le, a jövŇĎben azonban a teljes országban szeretnék elérhetŇĎvé tenni a szolgáltatást. Ez Jeanine van der Vlist WorldMax-vezérigazgató szerint nagyjából 3000 adótorony telepítését jelenti, ami meglehetŇĎsen ambiciózus tervnek tŇĪnik ha figyelembe vesszük, hogy a KPN, a vezetŇĎ holland mobilszolgáltató például mintegy 4000 toronnyal üzemelteti GSM hálózatát. Az egyelŇĎre kísérleti szolgáltatás a WorldMax szerint a vezetékes internethez mérhetŇĎ sávszélességet biztosít (konkrét számadatot nem közöltek), 20 eurós havidíjért.

A Wimax a WiFi-hez hasonló technológia, amely azonban utóbbival ellentétben jóval kiterjedtebb vételi körzetben biztosít szélessávú vezeték nélküli hozzáférést, így kiterjedtebb hálózatok kiépítését is lehetŇĎvé teszi. A Wimax fŇĎ támogatója az Intel, ami nem véletlen, hiszen a technológia térnyerése még fejlebb pörgetheti a noteszgép-eladásokat, közvetve pedig az Intel processzorainak és lapkakészleteinek forgalmát.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció