Roaming: Csillagászati árak helyett olcsóbb tarifák

3/ 3 oldal
Külföldön van és családtagjaival szeretne beszélni? Kapcsolatot kell tartania a céggel külföldi nyaralása alatt is? Vagy külhoni szabadsága alatt kénytelen az itthoni dolgait a távolból intézni? A roaming-költségek minden esetben elkerülhetetlenek. Cikkünkben arra keressük a választ miként takarítsunk meg a roaming kiadásokon, hogy azt a pénzt inkább egy kellemes tengerparti vacsorára vagy szeretteink részére egy kedves szuvenírre költhessük.

Ha a cégvezető huzamosabb ideig tartózkodik külföldön, vagy egy adott országba rendszeresen visszajár, akkor érdemes beszereznie egy helyi SIM kártyát, amit alternatív szolgáltatón keresztül az iroda összes alkalmazottja kedvező tarifával tud hívni. Sőt, az imént említett visszahívás funkció akár külföldi telefonszámra is beállítható.

A módszer lényege, hogy ha itthonról külföldi számot (SIM kártyát) hívunk nem kell kifizetni a külföldön fogadott hívások díját, azaz a fogadott hívások ingyenessé válnak, úgy mint itthon. Egy külföldi mobilszám hívásának költsége tipikusan 100 Ft alatt van percenként. Így a roaming-költségek közel 50%-a megspórolható!

A GSM adapter beszerzésének egyszeri költsége körülbelül egy márkásabb mobiltelefon árának felel meg. És a cégvezető, amint meglátja az első telefonszámlát külföldi útja után, érdemes lesz elgondolkoznia a némi plusz költséggel járó, de garantáltan telefonszámla-csökkentő megoldáson.

Állami beavatkozás hozna végleges megoldást

Hosszú távon az lehetne a megoldás, ha a mobilszolgáltatók kedvezőbb roaming-díjcsomagokat ajánlanának az ügyfeleiknek. Erre már van is példa: például a Vodafone már kínál olyan díjcsomagot melyben egységes díjat számláz az összes külföldi Vodafone hálózatban fogadott hívásokért. Valódi árcsökkenést persze az EU szabályozása hozhatna. De ez még várat magára, az unió malmai ugyan is lassan őrölnek.

Szekeres Viktorral készített interjú alapján írta:
Horváth Zsuzsanna
zsuzsi.horvath@t-online.hu

forrás: alkozpont.net
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció