Roaming: Csillagászati árak helyett olcsóbb tarifák

2 / 3 oldal
Külföldön van és családtagjaival szeretne beszélni? Kapcsolatot kell tartania a céggel külföldi nyaralása alatt is? Vagy külhoni szabadsága alatt kénytelen az itthoni dolgait a távolból intézni? A roaming-költségek minden esetben elkerülhetetlenek. Cikkünkben arra keressük a választ miként takarítsunk meg a roaming kiadásokon, hogy azt a pénzt inkább egy kellemes tengerparti vacsorára vagy szeretteink részére egy kedves szuvenírre költhessük.

Világjárásaink során nem lényegtelen, hogy otthon maradt szeretteinket milyen percdíjak mellett értesíthetjük hogylétünkről. Ha a hozzátartozók külföldön csörgetnek meg bennünket, mielőtt fogadnánk a hívást, észben kell tartanunk, hogy a bejövő hívásért is fizetnünk kell, méghozzá nem is keveset. Így sokba kerülhet az „ugye jól vagy kisfiam?” – telefonhívás. Ha szeretteink mindenképpen tudni szeretnék, hogy érezzük magunkat külföldön, válasszuk inkább a jóval olcsób SMS-t a drága - akár percenként több száz forintosra rúgó roaming-percdíjak helyett.

5 jótanács a roaming hívásdíjak csökkentésére

1.    Utazás előtt értesítsünk mindenkit, aki potenciálisan hívhat minket, hogy tényleg csak sürgős esetben telefonáljanak.
2.    Még jobb, ha megkérjük őket, hogy a beszélgetés helyett inkább sms-t küldjenek (ha ragaszkodnak a hangunkhoz, csúcsidőn kívül, tehát hétvégén illetve hétköznap este 7 után csacsogjunk).
3.    Tudjuk meg, hogy melyik külföldi hálózatot a legolcsóbb használni! Az egyes külföldi hálózatok használati díjai között akár 30-40%-különbség is lehet!
4.    Kapcsoljuk ki a hangpostát! A hangposta meghallgatása külföldről ugyancsak drága mulatság!
5.    Szerezzünk be külföldi SIM kártyát - Ha hosszabb ideig maradunk külhonban, megéri helyi SIM kártyát venni: így ugyan más számot használunk (bár erről értesíthetjük az otthon maradtakat), viszont nem kell fizetni a bejövő hívások után és helyben jóval kedvezőbb feltételek mellett telefonálhatunk. Külföldi SIM kártya használatához hálózatfüggetlen mobiltelefon szükséges!

Megoldások vállalkozások számára

A fent említett megoldások még nem elég üdvözítőek a vállalkozások számára. Ha munka van, akkor munka van. Nem várhatjuk meg a csúcsidő végét, nem húzhatjuk a telefonbeszélgetéseinket hétvégéig, illetve nem rendezhetjük le partnereinket egy „bocs, ne zavarj külföldön vagyok” sms-sel, ahelyett, hogy felvennénk a telefont.

50%-kal kedvezőbb áron hívni az irodát - mi lehet a megoldás vállalkozások számára?

"A indított és a fogadott roaming hívásdíjak közötti különbség kihasználása lehet az egyik kivezető út a magas romaing díjakból „- ajánlja Sándor Zoltán, a Gloster telekom műszaki vezetője. Azoknál a cégeknél, ahol sokat járnak külföldre érdemes egy visszahívásra alkalmas (ISDN) GSM adaptert beszerezni a céges telefonközpontra, amin keresztül csökkenthetők a külföldi roaming-díjak.

A megoldás lényege a következő: a külföldön tartózkodó kolléga a mobiltelefonjával felhívja, de csak megcsengeti az itthoni telefonközpontra kötött GSM adaptert, azaz: hívásdíj nélkül „bejelentkezik”. A GSM adapter érzékeli a hívást és a hívószámkijelzés alapján visszahívja a „bejelentkezett” hívót. „Itt keletkezik a több mint 50%-os megtakarítás: hívást fogadni külföldön ugyanis lényegesen olcsóbb, mint hívást kezdeményezni.” - avat be a szakértő. Ha létrejött a kapcsolat, a cégvezető szabadon beszélhet a telefonközpont bármelyik mellékével. Ha jó minőségű GSM adaptert választottunk, az csak azokat a számokat hívja vissza, akit beállítunk, mert egyébként sokan visszaélhetnének ezzel a lehetőséggel.
 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció