Tudás és intelligencia - a jövő záloga (II.)

5/ 5 oldal

Előző számunkban megkezdett BI-összeállításunk folytatásaként egy feltörekvő és három potenciális felvásárlási célpontként emlegetett vállalkozásra, valamint az ERP-gyártók BI-integrációs törekvéseire összpontosítunk. A BI világában is térhódításra készülő Microsoft ez utóbbi kapcsán szintén érdekelt, rajta kívül a felvásárlások útján önmagát is mind inkább vonzó célponttá tevő Business Objects, a hazai vállalatok körében a BI-cégek közül leginkább ismert Cognos és az organikus fejlődés útját választó MicroStrategy üzletpolitikája alakulásával, kínálatának fejlődésével és hazai pozíciójával foglalkozunk.


Intelligens vállalatirányítás

Ma már a jelentősebb ERP-rendszerek mindegyikét jellemzi valamiféle BI-irányultság. Funkciók, modulok utalnak erre, leggyakoribbak a különböző riporttechnikák, eszközök, a controlling, de a modulok között sok esetben megtalálható vezetői információs rendszerek is a döntéstámogatás, a vállalati területekre való mind teljesebb, akár ad hoc jellegű rálátást, esetenként a továbblépést könnyítő elemzések lehetőségét kínálják.

Akadnak összetettebb, a BI több szintjén is teljesítő eszközök, megoldások, ezek a nevükben is utalnak erre (pl. SAP BW, SAP NetWare Business Intelligence), és piacvezető BI-gyártók OEM-ként beépített termékei is megjelennek egyes gyártók ERP-megoldásaiban, míg mások partnerségben ajánlják a szövetséges gyártó BI-megoldásait.
A kis- és középvállalatok többsége beéri a rendszerekbe integrált funkciókkal, a nagy-, több telephelyes vagy tevékenységi körű cégek, holdingok viszont a BI-gyártók kínálatában (is) keresnek problémáikra megoldást. Összeállításunk utolsó cikke valójában egy táblázat, amelyben (a teljesség igénye nélkül) az itthon forgalomban lévő ERP-rendszerek BI-funkcionalitását igyekeztünk feltérképezni.

Táblázat:
ERP-rendszerek kínálatában szereplő BI-modulok, -funkciók

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció