Interoperabilitás - Új paradigma a szoftverfejlesztésben

3/ 3 oldal
A vállalatok nap, mint nap szembesülnek azzal a problémával, hogy többféle, különböző gyártmányú szoftver között kell együttműködést kialakítaniuk. Ez ugyanis elengedhetetlen feltétele annak, hogy racionalizálni tudják üzleti folyamataikat, szorosabb kapcsolatot építhessenek ki vevőikkel és partnereikkel, vagy akár sikerrel zárhassák az esetleges vállalatfelvásárlást vagy -egyesülést. A heterogén technológiák összekötése és a költségek csökkentése napjainkban olyan kihívást jelent, amely a szervezetek minden szintjét érinti. Egy vállalati rendszernek napjainkban kapcsolatot kell teremtenie a partnerek rendszereivel, el kell érnie különböző mainframe-en tárolt adatokat, összeköttetést kell kialakítania az eltérő programozási nyelven megírt alkalmazások között, és képesnek kell lennie egyszerre több rendszerbe is bejelentkezni.


A Microsoft szoftverei napjainkban bámulatba ejtően sokféle együttműködési mechanizmust támogatnak, ám ezek többsége egyedi megoldás, amelyet külön fejlesztettünk, teszteltünk és tartunk karban annak érdekében, hogy egy bizonyos hardverrel vagy szoftverrel megoldható legyen az együttműködés. A rendszerek így egyre bonyolultabbá válnak, mivel minden együttműködési problémára külön megoldást kell készíteni. A felhasználók és a gyártók - még a Microsofthoz hasonló méretű cégek is - erőforrásgondokkal küzdenek. Nem tudnak lépést tartani az ilyen szemlélet által megkövetelt dokumentációs és tesztelési követelményekkel, és nem tudják biztosítani az ilyen jellegű munkához szükséges részletekbe menő technikai ismereteket sem.

A Microsoft, a probléma megoldása érdekében - az informatikai iparággal együttműködve - a szoftverek olyan új generációjának kialakítására törekszik, amely gyárilag képes az együttműködésre, csökkentve ezzel az egyedi fejlesztés, valamint a nehézkes tesztelési és tanúsítási eljárások iránti igényt. Az erőfeszítések az XML használata köré összpontosulnak. Ez a nyelv ugyanis "önleíróvá" - ezáltal más rendszerek számára könnyebben érthetővé - teszi az információkat. Például, amikor egy rendszer megrendelést küld egy másik rendszerbe, akkor annak megrendelés jellemzői XML nyelven vannak leírva, így a fogadó rendszer a leírások alapján értelmezni tudja, és fel tudja használni az átvitt adatokat. Ugyanezen a szemléleten alapulnak az XML web szolgáltatások, amelyek az elosztott számítógépes környezet egy internetes protokollkészletét biztosítják. A szoftverek közötti kommunikációnak ezt az új modelljét a teljes iparág befogadta. Ez a sarokköve a Microsoft .NET-nek és Visual Studio szoftverfejlesztő-eszközeink legújabb generációjának.

Ugyanez a szemlélet nyilvánul meg abban is, hogy az XML-t használtuk fel az Office 2003 és az Office Rendszer termékei között az adatok átjárhatóságának biztosítására. Az Office dokumentumok, táblázatok és űrlapok bárki számára ingyenesen licencelhető és felhasználható XML-fájlformátumban menthetők el. Az ismert Office dokumentum típusokon kívül a felhasználó által definiált XML-sémán alapuló dokumentumok is készíthetők. Ebből két dolog következik: az egyik, hogy az XML adatformátum támogatásának köszönhetően a felhasználók könnyen kiszabadíthatják az információkat a meglévő rendszerek fogságából, és műveleteket végezhetnek velük a jól ismert Office alkalmazásokban. A másik pedig, hogy az Office segítségével készített információk könnyen felhasználhatók más üzleti alkalmazásokban.

A webszolgáltatások XML alapú architektúráját (amely WS-* "WS-Star" néven ismert) szoros együttműködésben fejlesztjük az iparág más vállalataival, megtalálható köztük például az IBM, a Sun, az Oracle és a BEA is. Ez a szabványos protokollkészlet jelentős mértékben csökkenti a különböző rendszerek összekötésével járó költségeket, leegyszerűsíti a feladatot, valamint nemcsak a szervezeteken belüli, hanem az egész világra kiterjedő együttműködő-képességre ad módot. 2003 közepén a Forrester Research azt mondta, hogy a "szabványos szoftverillesztést használó, szolgáltatás-centrikus architektúrák tízszeres javulást fognak eredményezni a fejlesztési költségek terén". A Forrester szerint már ma is reális ilyen javulással számolni. Ám a jól definiált protokoll-architektúra megalkotása csak egy része a problémának. Az együttműködés részeként a Microsoft és a többi cég jelentős erőforrásokat áldozott arra, hogy a különböző vállalatok által készített webszolgáltatások valóban együtt tudjanak működni. Ebből a célból sor került például szakmai műhelyfoglalkozásokra, tesztekre, a specifikációk átdolgozására, sőt, az együttműködő-képesség előmozdítását segítő WS-I nevű iparági testület létrehozására is.

A Microsoft ez idáig hozott anyagi áldozatai az interoperabilitás kialakítása érdekében jelentős előnyöket hoztak mind a felhasználók, mind pedig az iparág számára. Mindannyian tudatában vagyunk azonban annak, hogy még ennél is többet kell tennünk azért, hogy ügyfeleink és partnereink még nagyobb mértékű együttműködő-képességet tudjanak elérni, és ezáltal meg tudjanak felelni az üzleti elvárásoknak. Az XML formájában megépített alap már eddig is jelentős mértékű csökkenést eredményezett a rendszerek integrálásához szükséges idő és költségek terén.

Úgy látjuk, hatalmas lehetőség kínálkozik a fejlesztőcégek és az informatikusok számára egy olyan új szoftvergeneráció bevezetésére, amely gyárilag alkalmas az együttműködésre. Üzembe helyeztünk egy új internetes oldalt (http://www.microsoft.com/interop), amely további információkkal szolgál szoftvereink együttműködő-képességéről. Szánjon rá pár percet, hogy ellátogasson a webhelyre: olyan technikai információkat, webes adásokat és rendezvényeket talál, amelyek segítségével optimálisabban kihasználhatja heterogén környezetben működő Microsoft-termékeit.

Microsoft/Bill Gates sajtóközlemény

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció