Interoperabilitás - Új paradigma a szoftverfejlesztésben

2 / 3 oldal
A vállalatok nap, mint nap szembesülnek azzal a problémával, hogy többféle, különböző gyártmányú szoftver között kell együttműködést kialakítaniuk. Ez ugyanis elengedhetetlen feltétele annak, hogy racionalizálni tudják üzleti folyamataikat, szorosabb kapcsolatot építhessenek ki vevőikkel és partnereikkel, vagy akár sikerrel zárhassák az esetleges vállalatfelvásárlást vagy -egyesülést. A heterogén technológiák összekötése és a költségek csökkentése napjainkban olyan kihívást jelent, amely a szervezetek minden szintjét érinti. Egy vállalati rendszernek napjainkban kapcsolatot kell teremtenie a partnerek rendszereivel, el kell érnie különböző mainframe-en tárolt adatokat, összeköttetést kell kialakítania az eltérő programozási nyelven megírt alkalmazások között, és képesnek kell lennie egyszerre több rendszerbe is bejelentkezni.


A legtöbb szervezetet aligha lehet rávenni, hogy teljes egészében cserélje le meglévő technológiáit. Ehhez egyszerűen már túl sokat invesztáltak a több gyártótól származó különféle rendszerekbe. Így jogos az elvárás, hogy az új szoftverek együttműködő-képesek legyenek a már meglévőkkel. A Microsoft sokat fordít arra, hogy platformjai és megoldásai átjárhatóak, együttműködő-képesek legyenek az ügyfelek által használta számtalan különféle hardverrel, szoftverrel és hálózatokkal.

Az erőfeszítések eredményeképpen a Microsoft az interoperabilitást biztosító funkciók teljes választékát kínálja operációs rendszereiben és egyes alkalmazásaiban egyaránt. Szoftvereink a piacon létező technológiák nagy részével képesek együttműködni, függetlenül azok gyártási időpontjától. A Microsoft szoftverei eredményesen tudnak kommunikálni az IBM és más gyártók mainframe-jeivel és miniszámítógépeivel; más operációs rendszerekkel, köztük a MAC OS-sel és a UNIX különféle variánsaival, így a Linuxszal is; a NetWare és az AppleTalk hálózatokkal és a natív internet protokollokkal; programozási nyelvek tucatjaival, kezdve COBOL-tól és az RPG-től a C++-on és a Javán keresztül egészen a legújabb kísérleti nyelvekig; több száz adatbázissal, köztük az Oracle-lel, a Sybase-zel és a DB2-vel; a népszerű üzleti alkalmazásokkal, például az SAP-val és a Siebellel; vertikális iparági szabványokkal például a SWIFT-tel és a HL7-tel; levelezőrendszerekkel; továbbá üzenetsor-, címtár-, felügyeleti és biztonsági szolgáltatásokat nyújtó infrastrukturális megoldásokkal.

A Microsoft számos terméke - például a Windows, az Office, az SQL Server, az Exchange és a Visual Studio - bőségesen tartalmaz olyan funkciókat, amelyek a nem Microsoft-termékekkel való együttműködést szolgálják. Sőt, a Microsoft kiszolgálói termékei között olyanok is vannak, amelyek csakis az együttműködés megteremtését célozzák: ilyen például a mainframe-ek elérésére módot adó Host Integration Server, a több heterogén alkalmazás integrálását lehetővé tevő BizTalk Server, illetve az Identity Integration Server, amely a felhasználók több rendszerben történő hitelesítését és kezelését könnyíti meg.

Bár az átjárhatósággal kapcsolatos beruházásainkat általában szoftvereink szerkezeti kialakítására fordítjuk, a szoftveriparon belüli átjárhatóság megteremtésére irányuló munkában is részt veszünk. A Microsoft számos formális és informális számítástechnikai szabványügyi szervezetben aktív az átjárhatóság előfeltételeit biztosító specifikációk közös definiálása céljából. Elérhetővé tesszük az API-kat, a protokollokat és a szoftverfejlesztő készleteket, és licencbe adjuk a technológiák alapját alkotó szellemi tulajdonunkat - annak érdekében, hogy elősegítsük az együttműködő-képes szoftverek fejlesztését az iparágban. Az iparág szereplőinek széles körével, köztük közvetlen konkurenseinkkel, működünk együtt és osztjuk meg technológiáinkat azért, hogy a termékeinkkel zökkenőmenetesen együttműködő megoldásokat állíthassanak elő.

A Jupiter Research nemrégiben közzétett felmérése szerint az informatikai vezetők 72%úgy véli, hogy a Microsoft technológiái a leginkább átjárhatók meglévő környezetükön belül. Az egyik neves gazdasági magazin a közelmúltban a legjobb üzleti fejlesztőkörnyezetnek járó díjat ítélte oda a Microsoft .NET-nek a pénzügyi ágazat átjárhatóságának fokozásáért. Az interopreabilitásnak ez a sikeres megközelítése nagy részben abban gyökerezik, hogy a Microsoft hagyományosan a személyi számítógépek világában tevékenykedik: ennek következtében mindig is súlyt fektettünk arra, hogy a különböző cégek különféle termékei jól definiált mechanizmussal kommunikáljanak, hiszen a PC-ken működő hardverek és szoftverek hihetetlenül változatosak. Az interoperabilitás iránti elkötelezettség híján az egész iparág, beleértve a Microsoftot is, külön-külön pályákon vesztegelne.
 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció