Az IBM nem tér ki a SCO vádjai elől a bíróságon

Avagy miért drága a szoftver?

6 / 8 oldal
Először az Internet.com Executive Edition hírlevél hozta hírül a cikkírónak, hogy az IBM nem vonja kétségbe föltétlenül a SCO vádjait az IBM-SCO UNIX licencperben, hanem védekezni fog, így azt már a bírónő is befogadta, az 5 Mrd USD-s súlyosbítással együtt.

A Microsoft árcsökkentési és jótékonysági igyekezetét növelheti, hogy Kína kezd önálló útra térni. Ha nem hallgat rá, hát hátat fordít neki (de lehet, hogy már el is késett vele). Egy kínai hadseregnyi kiváló és rendkívül szorgalmas programozó állhat csatasorba, a Red Flag Linux vörös zászlaja alatt. Ami aztán, mellékesen, akár az amerikai piacra is be tud törni.

De Indiába sem véletlenül látogatott át a Microsoft-császár a minap. Hamarosan a Távol-Kelet már nem csak a - ma már nem is olyan olcsó, és minőségbiztosítási garanciákkal (!) gyártott - tajvani hardvereiről lesz közismert, hanem a szoftvereiről is. Az áramköri morzsáik és berendezéseik meghajtóit már a legmagasabb színvonalon látják el szoftverrel ma is, az biztos. Így talán lesz végre árverseny a digitális arénában. Beleértve a tartalomipart is.

Ami valami reálisabb árképzést is magával hozhat, bár ez eddig még sosem sikerült. A hardverek ára zuhan, a szoftvereké pedig hihetetlen mértékben nő, és csak egyre csak nő. Holott értéke, a feladatok döntő többsége kapcsán, ettől semmivel sem lesz nagyobb. Ráadásul, sehol annyi haszon nem termelhető ki vele, mint Amerikában. Ami azt jelenti, hogy máshol nem is ér annyit. Még lokalizáltan sem! Ez elég keserű pirula a gyártóknak, de egyszer le kell nyeletni velük. Kérdés, hogy ki teheti meg? Senki? Megfékezhetetlenek?

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció