Az IBM nem tér ki a SCO vádjai elől a bíróságon

Avagy miért drága a szoftver?

5 / 8 oldal
Először az Internet.com Executive Edition hírlevél hozta hírül a cikkírónak, hogy az IBM nem vonja kétségbe föltétlenül a SCO vádjait az IBM-SCO UNIX licencperben, hanem védekezni fog, így azt már a bírónő is befogadta, az 5 Mrd USD-s súlyosbítással együtt.

Most nagyjából itt tartunk. Ugyanakkor, végre, az Európai Unió elkezdte a csatát a Microsofttal, és ha minden jól megy, sikerül kialkudnia legalább azt, hogy a Microsoft az operációs rendszereit a multimédia lejátszó nélküli változatban is szállítsa, hogy legalább ebben a kategóriában kialakulhasson végre valami verseny. Vagy ne kelljen megvenni a vevőnek olyan funkciókat, aminek az ég egy adta világon, de semmi haszna az adott alkalmazásban.

A Távol-Keleten, pedig a szegénység kényszere miatt állt kötélnek Bill Gates csapata, hogy - VÉGRE! - lecsupaszított, olcsóbb változatot is készítsen a szoftvereiből, a malajziai kormány követelésére. Egyébként, egy legutóbbi felmérés szerint az alkalmazók többsége képtelen kihasználni, például, a legutolsó technológiát fémjelző Windows XP újdonságait. Amit maga a Microsoft-főnök Jim Allchin ismert el, és a hiba okát mindjárt a marketingeseikre kente.

Egy londoni konferencián pedig arról elmélkedtek, hogy az egyre újabb szoftverváltozatokra követelt licencdíjak elviselhetetlenek (extra adóteherként nyögik az alkalmazók), és ezzel a tendenciával szemben (újraaktiválási procedúra) a nyílt forrású szoftverek használatát kellene szembeállítani.

A legutóbbi hír pedig arról szól, sajnos csak pletykaszinten, hogy a Microsoft, eltérően az eddig követett globális világ árképzési koncepciójától, területenként változó árképzésen gondolkodik. Ugyanakkor a Sun, a nyílt forrásúként épp most közreadni méltóztatott Java használata után akar lakosonkénti díjakat szedni az államoktól (miután a Microsoftot kiütötte a ringből!). Ezzel - a SCO után - a Sun is csatasorba állította a szoftverlicenc-haszonszerzési emberét, Jonathan Schwarz személyében. Egyébként tisztára kommunisztikus elképzelésekkel (országosan közös beszerzés - amit nálunk részben már egyszer megkíséreltek, csak tisztán a Microsoft kapcsán).
 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció