Informatikai milliárdok: ahogy a Kehi látja

Ahogy a Kehi látja

7 / 11 oldal
[fsimage 1 left]A fokozott érdeklődésre való tekintettel a Miniszterelnöki Hivatal honlapján közzétették a mostanában sokat emlegetett, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által készített jelentést, mely súlyos megállapításokat tartalmaz az Orbán-kormány idején megalakított Informatikai Kormánybiztossággal kapcsolatban. Ismeretes, hogy a Kehi-jelentésbe való betekintés után a kormány feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a rendőrségen.


A Kbt. szerint közbeszerzési eljárások számát tekintve 2002. első félévében közel annyi – 14 db – eljárást bonyolítottak, mint 2000. és 2001. években – 15 db – összesen. A szerződéses nettó érték 2002. első félévében 1,8 Mrd Ft, 2000. és 2001. években összesen 1,6 Mrd Ft volt. Tehát 2002-ben egyetlen félév alatt többet költöttek közbeszerzés igénybevételével informatikai beruházásokra, mint 2000. és 2001. években összesen.
ˇ
A tételes vizsgálatra kiválasztott eljárások lefolytatásánál megállapítottuk, hogy az eljárás megkezdésekor a várható értékekre vonatkozóan a fedezetigazolások az előírásoknak megfelelően rendelkezésre álltak.

ˇ Központosított közbeszerzési eljárást az MKGI a vizsgált időszakban 17 esetben bonyolított le.
ˇ
Általános tapasztalat, hogy az MKGI által a 125/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet alapján az intézményeknek megküldött igényfelmérő lapok ritkán kerülnek vissza kitöltve a beszerzőhöz, ezért az MKGI általában becsült igények alapján indítja meg az eljárást. A becsült igények sokszor teljesen ellentétben álltak a valódi igényekkel. Például három eljárás során kötött keretszerződésre egyetlen megrendelés sem érkezett az adott termékre (a nyomtatórendszerek, számítógéprendszerek, és a rugalmasan konfigurálható PC-k), ugyanakkor nyolc keretszerződés 7.875 M Ft-os szerződéses összege 21.218 M Ft-ra teljesült.

A 125/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet 5. § (2) bek. f) pontja szerint a beszerző köteles figyelemmel kísérni a megrendelések teljesülését.
Amennyiben az összes megrendelés értéke eléri a szerződésben meghatározott összeget, a szerződés teljesül, mivel a szállító csak az ott meghatározott összegig fogadhat be megrendeléseket.

Az MKGI-nek ezekben az esetekben ismételten eljárást kellett volna indítania, amelyet elmulasztottak megtenni.

ˇ Szabadkézi vétellel 34 beszerzési eljárást – 138,7 M Ft összegben – bonyolítottak a vizsgált időszakban, amelynek során a vonatkozó közbeszerzési értékhatárt a kapott adatszolgáltatás szerint egyetlen esetben sem lépték túl.

A tételes vizsgálat során megállapítottuk, hogy az egyes szerződésekhez tartozó pénzügyi kifizetés áttekintése csak a számlára vezetett számlaazonosítón keresztül lehetséges. Előfordult, hogy számla nem volt található az ITF dokumentumai között, vagy volt ugyan számla, de arra nem vezették rá a számlaazonosítót. A szerződés pénzügyi teljesülésének figyelemmel kísérése ilyen esetben nem lehetséges."
 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció