SCO Forum 2003: Megújított UNIX SV jog, vitatott kódrészek, új fejlesztések

2 / 5 oldal
A SCO Group (alias: Caldera International) – és ezzel a UNIX – körül zajlik az élet, ahogy azt a Las Vegasban rendezett legutóbbi SCOForumon a filmipartól kölcsönkapott James Bond sztori is mutatta. A névváltás még hidegen hagyta a piaci szereplőket, azonban az IBM-el szembeni UNIX-licensz bitorlási per kapcsán az egész Linux tábor feje fölé tartott Damoklész kardja miatt kiborult a bili. A UNIX licenszjogokból hirtelen eredő jó gazdasági eredmények azonban a SCO méregdrága jogászait igazolják, akár a mostanra hivatalosan újraregisztrált UNIX System V SCO licenszjog. A plusz bevételből jutott már újabb termékfejlesztésre is erő, célpontban a webtechnológiákkal és valódi MS alternatívákkal.
Szabad a UNIX forráskódját veszélyben tartani? Költői kérdés, hisz valahol az egész mai alapszoftver halmaz gyökereit érinti, még a UNIX-tól teljesen idegennek látszó szoftverek körét tekintve is. Egyebek közt a UNIX forráskód kezelő rendszerének a korai időkben igen széleskörű használata miatt, másrészt a UNIX-okban kifejlesztett hálózati alrendszerek, főként a TCP/IP protokoll alapú kommunikációs szoftverek széleskörű elterjedése folytán. A UNIX forráskódja, sajnos, igen kalandos utat járt be, és most egy olyan cégnél landolt, amely eredetileg a konkurenciát képező, de legalábbis mostohatestvérként viselkedő a Linuxot támogatta. A Caldera alapító Rensom Love kezébe ezzel olyan marsall bot került, ami lehetővé tette volna a két mostohatestvér tartós összebékítését. Love meg is tett mindent, egyesítette a két platformot egyetlen termékben (OpenUNIX 8), de a szakma nem volt vevő rá. Főként azért nem, mert a Linux tábor tovább folytatta a UNIX piaci részek errodálását az olcsóság demagógiájával, miközben egyre több UNIX kódrészlet áramlott közvetlenül a Linux kernelkódba. Az eredmény: az ipar egyik legfontosabb forráskódjának a gondozására nem maradt elég erőforrás. A Caldera talajvesztésével ugyanis a UNIX is alapjaiban rendült meg, ami szigorú szakmai szempontból nézve elfogadhatatlan. Aki ezt nem érti, az nem normális, vagy félrevezetett, vagy elvtelen profithajhász. Mondja ezt az a cikkíró, aki a UNIX-al 1983. óta áll kapcsolatban, és generációkat nevelt föl e technológia alapelvein, részben oktatóként a katedráról, részben szakújságíróként olyan szócsöveken át, mint az openX és NET-LAP hírlevelek.

A Caldera hanyatlása. A tőzsde manapság egy cég rosszabb gazdasági eredményeitől nem esik hasra, hisz általános recesszió uralkodik, ami az informatikai, azon belül is a szoftveripart, az átlagosnál jobban sújtja. A cégek – elhanyagolva a szoftverfrissítéseket – ezen próbálnak spórolni, még a versenyképességük kockáztatása árán is, holott ez elég veszélyes játék. Jobb volna, ha az informatikai menedzserek a sarkukra állnának, cégeik gazdasági vezetőivel szemben. Korszerűtlen informatikai háttérrel nemcsak spórolni, de hatalmasat hasalni is lehet.

A Caldera is szenvedett a múlt évben a recessziótól. Ehhez hozzájárult, hogy a régi gyökerekhez SCO Group néven visszamenekült cég, a korábbi SCO-tól megvásárolt UNIX termékpaletta birtokában, eleinte Caldera International néven versenyzett a UNIX-piacon, egy masszív Linuxos karrier után. Az egyébként ma már túlságosan is kompatibilis kétféle terméket a Calderának sikerült összegyúrnia egyetlen OpenUNIX 8-as változattá, de a piac mégis a korábbi nevükön kereste a UNIX-okat. A rossz gazdasági eredményeket nem volt nehéz a név miatti zavarokra fogni. A vitának áldozatul esett először a Caldera alapító Rensom Love széke, majd a cég neve, a Caldera is. A céget tehát átnevezték SCO Groupnak (de így senki ne keresse a neten, mert egy beruházási cég, a SCO Investment Group webhelyén találja magát!).

Új menedzsment – jól seper. A Caldera alapító Rensom Love helyére ült új – jó néhány ponton Novell gyökerű – menedzsmenttel és új névvel sem akartak a dolgok elég jól menni. Ekkor jöttek a jogászok, akik James Bond ügynökökként kiderítették a SCO UNIX-ok vérvonalának az összes ágát-bogát, majd rámutattak az ebből kifacsarható hasznokra. Az első áldozati bárány nem kisebb falat, mint az IBM volt a sorban. Perre mentek vele, mert Linuxosoknak ingyen adott át olyan SCO jogokkal terhelt szoftver modulokat, amelyeket a jogászok licencsértőnek minősítettek. Ezt az IBM nem olyan elegánsan reagálta le, mint ahogy hajdan a PC-piac reagált az IBM licenszjogok utólagos behajtási inváziójára. Aminek keretében az összes klóngyártó igyekezett kihasználni a >>kedvezményes<< IBM fizetési ajánlatot, még több kis magyar PC-gyártót is beleértve. Ezzel nagyban hozzájárult az akkoriban a zuhanó nagygépes eladások miatt gyengélkedő IBM konszolidációjához. Most pedig az IBM-en volna a sor, hogy a UNIX forráskódját aktívan megtámogassa. A per még áll, sőt, az IBM viszont indítvánnyal rontja tovább a légkört, és háttéregyezkedésekről sem hallani. A cikkíró, az általa hajdan nagyra becsült, nagy kék viselkedését alapvetően szégyenletesnek tartja, mert Linuxos lózungjai mögött kemény profithajszát lát. Például: az olcsó Linux csali mellé olyan méregdrága szoftverek árukapcsolása, mint az MQ-Series. De ez csak egy példa a sok közül.

A UNIX forráskód licenc tekintélye. Ugyanakkor komoly UNIX-os és Linuxos cégek is belenyúltak a zsebükbe, bevásároltak a SCO Group szolid ajánlatát elfogadva. A csepp a csordultig telt pohár tetején, pedig a Microsoft UNIX licenszvásárlása volt. Mi van ezeknek a hátterében?

A UNIX-licenc vásárlók közül talán a legmeglepőbb a SUN Microsystems, hisz a SUN egyszer már vett, még egy korai jogelődtől, a Novelltől, egy komplett forráskód licencet, méregdrágán (Ray Noorda ezzel szinte rögtön kiárulta belőle az USL vételárat – ami ragyogó húzás volt). Azóta viszont a SCO-IBM-Intel Monterey projekt keretében a régi SCO, még az utolsó erőfeszítéseként, kifejlesztett egy jelentősen bővített, korszerűsített UNIX kernelváltozatot, az SVR5-öst. Ráadásul Linux emulátorral (és nem gondolta végig, hogy mi is jöhet ki még ebből), míg a SUN korábban csak a 4-est (az utolsó USL változatot) vásárolta meg. Mivel újabban a SUN is Linuxozik, ő sem kerülhette, és nem is kerülte el az újabb UNIX-modulok licenszjogainak a tisztára mosását. Logikusan és helyesen!

Mégiscsak fial a UNIX. Nos, a jogászok nyomozati munkájának eredményeként létrehozott SCOsource UNIX licenc projekt jelentős eredményeket hozott az új SCO számára, reális árú patyolat akciót ajánlva a Linux üzemeltetőknek. Ennek köszönhetően a legutóbbi két negyedéve már tisztán nyereségessé vált, és a haszon kétharmada az immár mintegy 6.000 UNIX licencbirtokostól hirtelen befolyó összegekből származott. Ez nagyobb siker, mint amit az INFORMIX cég annak idején az adatbázis-kezelő gyártóktól a CISAM, indexelt-szekvenciális adatelérési technológia C-nyelvű interfészének licencjogaiért kasszírozott, ami akkoriban a bevételének átlagosan a 20 százalékát tette ki (a nyereségben, persze, szintén jelentősebb tétel volt, hisz semmit nem kellett ráfordítania – ugyanakkor a UNIX-ra bizony ma is kellene!).


 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció