A Windows Server 2003

Sikersorozat a recesszió ellenére?

5 / 6 oldal
[fsimage 2 left] Az ipari elemzők (ZDNet, CNET stb.) már az április végi avató ünnepség előtt két hónappal károgtak, hogy a Windows Server 2003 rossz csillagzat alatt született. Ennek legfontosabb eleme magának a Microsoftnak a sikeres Windows 2000-es (W2K) termékcsaládja, másrészt a gazdasági recesszió, ami manapság tényleg leginkább az informatikai szektort sújtja. Most mégis sorozatban jönnek&


Charaf Hassan egyik legérdekesebb megjegyzése a .NET korszak kapcsán az alcímben szereplő mondat. A DOS, majd a Windows 3.x világra a komputer üzletek polcairól levehető dobozos termékek készítése volt a jellemző. Aztán amikor valaki még egyszer meg akarta írni egy programcsomag kapcsán ugyanazt a grafikai kezelő rendszert, Bill Gates álljt parancsolt neki. Helyébe az OLE (Object Linking and Embedding) kapcsolt modulok technológiájának a használata indult el. Az egyedi programok helyett megkezdődött a fejlődés a programcsomagok irányába. Ez később a tárgytechnológia kibontakozásával a COM, majd a COM+ korszakhoz vezetett.

A programozási technológiában az OLE, majd a COM meglapozását a .DLL dinamikusan használható szubrutinkönyvtárak képezték. Ez később visszaütött, mert a fejlesztők egyazon .DLL modul többféle változatát készítették el, a saját egyedi programcsomagjuk igényeihez illesztve. Az eredmény a DLL-pokol, amit először a Windows XP-ben kezdtek el feloldani a Windows Installer, dinamikus telepítő, kernel interfésszel is támogatott szoftvermodul talaján, azonban még ez sem volt tökéletes megoldás. Csak a WS2K3-ban sikerült megoldani azt, hogy minden programcsomagot a saját szubrutin környezetében lehessen futtatni, még akkor is, ha egyforma nevű DLL modult használnak. A futtatási környezet definíciója pedig kikerült a kódkatyvasz Windows Registry adatbázisból a minden programhoz mellékelt XML leírásokba, ami akár multiplatformos környezetekben is tarthatóvá teszi a :NET koncepció megvalósítását.

A .NET koncepció a COM korszakot tovább fejleszti abban az irányban, hogy a többször felhasználható modulok működését teljesen új infrastruktúrába helyezi. Ez a .NET Framework. Ugyanis, a COM, de még a COM+ is, erősen a lokális géphez ragadt módon viselkedett. Illetve, a feladatok megoldásának infrastruktúrája más volt a lokális és más a hálózati környezetben. A .NET megszünteti ezt a kettősséget. Mindent programfutást ugyanaz a .NET Framework környezet támogat. A végfelhasználónak ugyanis édes mindegy, hogy hol fut az alkalmazása, ha az kellő hatékonysággal használható, az emberi reakcióidőkre is figyelemmel. A .NET Framework a háttérben úgy oldja meg az azonos kezelést, hogy minden alkalmazás egy közös Interface Language (IL) nyelvre fordítódik. Ezt értelmezi a Common Language Runtime (CLR), a .NET Framework lelke, amely ma már ECMA szabvány.

Így eredetileg akármilyen nyelven (C++, C#, VB, Cobol! stb.) fejlesztettek egy programcsomag bármely modulját, az egyforma köztes nyelvre fordul. A vád a Microsoft ellen, hogy ezzel a Java rendszer ötletét lopta el. Az IL nyelv, és az értelmezését végző .NET Framework azonban jóval hatékonyabb, mint a szinte nem létező (kivéve: picojava?) hardver utasításkészletre konstruált Java Byte Code (JBC) nyelv értelmezőinek a jelenlegi implementációi. A Java appletek borzasztó lassú futása egyébként a cikkíró idegeit már többször kikezdték (2 GHz-es, fél GB-os gépekkel képes percekig szöszmötölni egy vacak kis bájtkódon – nonszensz, ha mi ilyen bűn rossz kódokat írtunk volna Simonyi Karcsival a fél MHz-en futó GIER-re a 60-as évek végén!).

A .NET Framework a WS2K3 alapvető része. Nem külön modulja (de a korábbi Windows változatokhoz ingyen megkapható). Egy mini változata lehetővé teszi, hogy a mobil eszközöktől a szuperszámítógépekig, mindent ugyanazon a platformon lehessen kezelni. A CLR interfészen túl a rendszerkoncepció része az adatbázis kapcsolatot megvalósító ADO.NET, a hatékony dinamikus megjelenítést támogató ASP.NET, a Windows Forms, a .NET Remoting, a webalkalmazás támogatás (WS-I szabvány) stb. Lefedve az alkalmazási igények minden területét. Egyébként igaz, hogy az Intel hardverhez, és a WS2K3 kernelhez illesztett változatban létezik, de már készül a Mac OS X, legutóbbi Apple UNIX változathoz, más UNIX és Linux változatokhoz optimalizált változata is (Rotor néven). Mivel a korábbi COM és COM+ architektúrájú programcsomagok még sokáig a piacon lesznek, a .NET Framework környezetében speciális csomagolásban működhetnek. Ezzel a korábbi programvagyon menthető, de a hatékonyabb működéshez célszerű az átdolgozásuk a .NET Framework környezetbe. Hát, a fejlesztők kaptak most egy csomó átírási munkát.

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció