A Windows Server 2003

Sikersorozat a recesszió ellenére?

3 / 6 oldal
[fsimage 2 left] Az ipari elemzők (ZDNet, CNET stb.) már az április végi avató ünnepség előtt két hónappal károgtak, hogy a Windows Server 2003 rossz csillagzat alatt született. Ennek legfontosabb eleme magának a Microsoftnak a sikeres Windows 2000-es (W2K) termékcsaládja, másrészt a gazdasági recesszió, ami manapság tényleg leginkább az informatikai szektort sújtja. Most mégis sorozatban jönnek&


A Bill Gates, Microsoft vezér, 2001. év végén hirdette meg a Trusted computing, megbízható számítástechnika kezdeményezést. Ez a WS2K3 esetében szinte a termékfejlesztés teljes idejében érvényben volt. Továbbá, a hálózati korszakra funkcionálisan koncentráló Windows .NET koncepció hatása is egyértelműen érezhető abból, hogy megjelenés után egy hónappal sem zeng az ég az új operációs rendszer hibáitól. A korábbi ablakos szoftvereknél ez sajnos nem így volt, bár határozott fejlődés mutatkozik az újabb generációk megjelenése során.

A megbízható számítástechnika koncepció egyik lényeges eleme, hogy a Microsoft végre nem a hibát bejelentők lerázását bízza a szupport hálózatára, hanem a lehető legalaposabb dokumentálásra és a leggyorsabb javításra törekszik. Ennek egyik feltűnő jele, hogy míg korábban a szervizcsomagok összeállítása rohammunkában és akkor történt, mikor már elég javítást feltornyoztak a programozók, ma a regisztrált hibák lényegében rögtön helyet kapnak a következő javítócsomagban. A Windows Update és UpdateCorporate ezeket már úgy tölti le, mint a következő SP prerelease, előzetes kiadású elemeit. Ezek a módosítások ugyan még nem biztos, hogy tökéletesek, de már elindultak egy kényszerpályán, aminek a végén, kellő tesztelések után, belekerülnek a következő SP kiadásba.

Itt még beszélni kell arról, hogy a W2K korszak óta a Microsoft NEM a szervizcsomagokba rejti a bővítményeket, hanem azok valamilyen külön modulként szerepelnek. Az ilyen modulok egyébként több lépcsőben fejlődnek. Először valamelyik fejlesztői csomagba kerülnek (MSDN). A következő lépésben egyre publikusabb kiosztásra kerülnek. Ha eközben akármelyik lépésnél nem állják ki annak a próbáját, hogy bekerülhessenek egy magasabb kategóriájú csomagba, akkor kirúgják őket az egész rendszerből. Esetleg kezdhetik újra a létra alján.

Mindezek rendkívül jól javították a Windows termékek szilárdságát. Hozzá jöttek még kernel architekturális javítások is. Ezek közül a WS2K3-ban nem lehet eléggé sokszor kiemelni az IIS6-ban megjelent többszálas http.sys kernelmodult, amely végre az IIS6-ot épp olyan megbízhatóvá tette, mint a piacvezető Apach. A fentebb említett esettanulmányokban szereplő webszolgáltatók tapasztalatai ezt egyértelműen igazolják.

A Hírek Média Terminal hírportáljának az egyik szerkesztője egyébként jól összefoglalta a WS2K3 hibák pillanatnyi helyzetét (mindössze 6 SP1 kategóriájút), itt fölösleges ismételni (link a cikk végén). Az ottani egyik fórumtag megjegyzése a kékhalálról, pedig tökéletesen igaz: a Linux/UNIX-ok sem mentesek a haláltól, a panic üzenet révén, csak az kevésbé látványos jelenség. Pláne őskőkori karakteres terminálokon. Az ősi UNIX-változatok hibája épp az volt, hogy túl korán föladták. Ha ugyanis észrevettek valami (hardver vagy szoftver) hibát, leálltak panic üzenettel, nehogy a hibás rendszer tovább rontsa a tárolt információkat. Soha nem szabad elfelejteni, hogy a fő érték: a már megszerzett digitális információ!

A
 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció