A Windows Server 2003

Sikersorozat a recesszió ellenére?

2 / 6 oldal
[fsimage 2 left] Az ipari elemzők (ZDNet, CNET stb.) már az április végi avató ünnepség előtt két hónappal károgtak, hogy a Windows Server 2003 rossz csillagzat alatt született. Ennek legfontosabb eleme magának a Microsoftnak a sikeres Windows 2000-es (W2K) termékcsaládja, másrészt a gazdasági recesszió, ami manapság tényleg leginkább az informatikai szektort sújtja. Most mégis sorozatban jönnek&


A Microsoft egy speciális szolgálatot hozott létre az új technológiák gyors bevezetésének a támogatására, Rapid Economic Justification (REJ – gyors gazdasági bizonyítás?) néven (link a cikk végén). A Windows Server 2003-nak szentelt hálószemen összegyűjtve szerepel jó pár esettanulmány, amely már az új szerverváltozattal megvalósított megoldásokat mutatja be. Ebben egyébként benne sincs az, hogy a Microsoft már hónapok óta azt eszi, amit főzött, hisz szinte a teljes Microsoft szerverpark a WS2K3-mal üzemel. (Teszt célokra, persze, régebbi konfigurációk is kellenek, de azokat belsőleg használják.) A REJ keretében létesült megoldások WS2K3 hálószemen található leírásai javarészt az amerikai piacot érintik, de az Esettanulmányok általános kereső oldalán (link a cikk végén) már külön kereshetők a kifejezetten WS2K3-mal kivitelezett megoldások elemzései, a világon bárhol is hozták létre.

A Cigna cégnél megvalósított tesztkörnyezet többplatformos volt. A korábbi Windows környezetben 25 százalékkal kevesebb eszközzel a korábbinál jóval fürgébben reagáló rendszert tudtak létrehozni. A Digex a webszerver szolgáltatást tudta jóval hatékonyabbá tenni a WS2K3-ban megjelent IIS 6 révén, amellyel a kiszolgáló leállásai drámaian csökkenthetők voltak. Ennek oka, hogy a http.sys többszálas kernelrutin révén egy virtuális webszerver leragadása nem okozza az egész rendszer összeomlását, mint a korábbi verzióknál. Az Entrases az online extranet szolgáltató portálját vitte át WS2K3 és IIS6 környezetbe, ami a megbízhatóság és hatékonyság kiemelkedő javulásával járt. A GDF (Guardia di Finanza) olasz pénzügyőrségnél a munkafolyamat vezérlési feladatok háromszor gyorsabbá váltak, jóval kisebb költség mellett. Az Interland cég ugyancsak a WS2K3 IIS6-os webszerver támogatásának az előnyeit használta ki. A piaci igények gyorsabb kielégítésével jelentős többletprofitra tettek szert. A teljes WS2K3 esettanulmány lista már vagy félszázra rúg. Mazsolázva az ismertebb nevek közt: Alpha Laval, Analog Devices, Osztrák belügyminisztérium, Bank of New York (márpedig a bankok eléggé konzervatívok, nemde?), Hamburg városi informatikai központ (ki terjeszti, hogy Németországban a közigazgatás áttérőben van a Linuxra?), meglepően sok egészségügyi intézmény van a listán – magán- és állami egyaránt (köztük a magyar Gedeon Richter), Disbank (török), a DO&CO éttermi lánc NetWare-t cserélt le, az Enterprise Rent a Car autókölcsönző is váltott, a vezető e-kereskedő cég, a GoldQuest International is ezt választotta, a Honeywellnél is megtakarításokat találtak, a kanadai Inventure Solution hitelintézet is áttért, a nyelvi korlátok ledőlését mutatja japán cégek jelenléte a listán, a kiadói körből a Lexis-Nexis neve minden bizonnyal ismerős, a London Stock Exchange tőzsde áttérése már-már meghökkentő, nyilván ismerős sokaknak a Motorola neve is, továbbá – a Reuters, a Siemens, a Sony Ericsson, a TESCO.COM, a Timex, a WebCentral hadd zárja a sort. A Worley a terminálszerver szolgáltatásokban végrehajtott javításokat tudta előnyösen felhasználni a munkatársak kiszolgálásához.

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció