3 ok, amiért a KKV-knak szükségük van a mesterséges intelligenciára a hálózatmenedzsmentben

A mesterséges intelligencia ma már mindenhol jelen van. Ami a hálózatépítést illeti, az irányítás és a kiberbiztonság terén olyan jelentős változások tapasztalhatók, amelyek egyszerűsíthetik a működést és csökkenthetik a kis- és középvállalkozások költségeit. 

 

1. Kézikönyv nélkül uralja a rendszereket

 

Kezdjük kicsiben. Akár korlátozott informatikai szakértelemmel rendelkezik valaki, akár nem, az új szoftverek megismerése vagy a hálózati problémák megoldásának megtalálása hosszú és kimerítő folyamat lehet.

 

Most a hétköznapi nyelvet használó, mesterséges intelligenciával vezérelt hálózatkezelési eszközök radikálisan egyszerűbb lehetőséget kínálnak. A Zyxel Nebula felhőalapú hálózati platform például két AI-alapú funkcióval egyszerűsíti a felhasználói interakciót: "Intent" a fejlett kereséshez és "Support" a chat-alapú segítségnyújtáshoz. Az "Intent" értelmezi a Nebula funkcióival és beállításaival kapcsolatos lekérdezéseket, amelyeket esetleg nehezen talál meg a felhasználó, és azonnal linkeket ad a megfelelő oldalakra. Ez segít abban, hogy bárki gyorsan megismerkedjen a platformmal, így a tanulási folyamat kihívást jelentő küzdelem helyett gyerekjátékká válik.

 

A "Support" chatbot a hibaelhárítás szövetségeseként szolgál, leegyszerűsítve a problémamegoldást azáltal, hogy lehetővé teszi, hogy kérdéseket tegyünk fel, vagy hétköznapi nyelven írjuk le a problémákat. Ha például nem tudjuk, hogy az ügyfelek miért nem találják a 6 GHz-es rádió SSID-jét vagy miért nem tudnak csatlakozni a tűzfal LAN-alhálózatához, egyszerűen csak pontosan ezt kell kérdezni. A Nebula gyorsan válaszol megoldásokkal és hasznos online forrásokra mutató linkekkel.

 

www.zyxel.com

 

2. Automatizálással tartja zavartalanul a hálózatot

 

Ahol a mesterséges intelligencia elkezd időt és pénzt megtakarítani, az az automatizálható rutinfeladatoknál érezhető igazán. A gépi tanulás integrálása a felhőinfrastruktúrával lehetővé teszi hatalmas mennyiségű adat mélyreható elemzését, automatizálja a válaszokat a hatékonyság növelése érdekében, lehetővé teszi a prediktív karbantartást, és javítja a hibakezelést.

 

Vegyük például a gyenge vezeték nélküli összeköttetés pontos meghatározásának és diagnosztizálásának kihívását. Ezek a problémák gyakran átmeneti jellegűek és megoldódnak, mielőtt az informatikai személyzet a helyszínen kivizsgálhatná őket; máskor viszont szinte lehetetlen leásni a kiváltó okig, ami lehet DHCP-hiba, roaming-probléma, csatorna-interferencia vagy egy tucat más dolog.

 

A Nebula Wireless Health képes automatikusan diagnosztizálni és optimalizálni a vezeték nélküli minőséget, megkímélve ezzel a jellemzően szükséges küzdelmes erőfeszítéseket. Ez a funkció különösen a korlátozott IT-erőforrásokkal rendelkezők számára jelent nagy változást, mivel a hálózati csúcsteljesítményt biztosítja az olyan problémák, mint a jelinterferencia vagy a hardver meghibásodásának megelőző kezelésével.

 

Vagy gondoljunk csak a szállodaipar IPTV-re való átállására a tartalomszolgáltatásban. Bár költséghatékony, gyakran találkozhatnak az üzemeltetők olyan teljesítményproblémákkal, mint a lassú indítás és a kép befagyása az olyan összetett IPTV beállítások miatt, mint a multicasting. Az olyan eszközök, mint a Network Analytic Alert, gépi tanulást használnak a szabálytalan tevékenységek megfigyelésére és figyelmeztetésére. Ez a proaktív megközelítés minimalizálja a szolgáltatási zavarokat és gyorsabban megoldja a problémákat, így biztosítva a zökkenőmentesebb élményt.

 

3. A mesterséges intelligencia kihasználása a proaktív kibervédelemhez

 

A szervezetek manapság jelentős hálózati problémával szembesülnek: a kiberbiztonsággal. Vegyünk például egy nyüzsgő kiskereskedelmi üzlethelyiséget. Az eladáshelyi (POS) rendszer biztonságának garantálása kiemelkedő fontosságú - de olykor nehezen kivitelezhető. Hasonlóképpen egy nagy mennyiségű hálózati hardverrel rendelkező, összetett gyári környezetben is létfontosságú, hogy azonnal észrevegyenek minden szokatlan vagy gyanús viselkedést, hogy fenntartsák az üzemeltetés folyamatosságát.

 

A mai dinamikus fenyegetettségi környezetben a hálózatoknak önfejlesztő fenyegetettségi intelligenciára van szükségük, amely minden másodpercben tanul és növekszik. Az AI-alapú felhőmegoldásoknak köszönhetően az ilyen fejlett fenyegetés-intelligencia ma már minden méretű vállalkozás számára elérhető. És ez az a hatalmas előny, amelyet a gépi támogatás kínál a tűzfalak számára, lehetővé téve számukra, hogy folyamatosan erősítsék a védelmüket, és immunisak maradjanak az új, ismeretlen támadásokkal szemben.

 

A Zyxel AI-alapú biztonsága például a felhő- és tűzfal-támogatást kombinálja, hogy valós időben alkalmazkodjon a felmerülő fenyegetésekhez. A Zyxel AI-alapú felhőalapú intelligencia szolgáltatása azonnali, átfogó webhelyelemzést és fejlett tartalomszűrést biztosít a valós idejű védelem érdekében. Ezek a rendszerek tanulnak, alkalmazkodnak és személyre szabott megoldásokat kínálnak, a hálózatirányítást a reaktívról a proaktívra helyezik át, miközben kevesebb emberi beavatkozást igényelnek. Itt az ideje, hogy a mesterséges intelligenciát a hálózatkezelésben is alkalmazza – ellaposítva a tanulási görbéket, automatizálva a rutinfeladatokat, és új magasságokba emelve a kiberbiztonságot.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció