Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

Az IKEA Magyarország elindította az IKEA Kreativ elnevezésŇĪ új eszközt, amely a legmodernebb technológiát használja a lakberendezési tervezéshez. Az eszköz minden vásárló számára elérhetŇĎ mobilalkalmazásban és az IKEA.hu weboldalon. Az IKEA Kreativ rendkívül egyszerŇĪen használható, és arra ösztönzi a vásárlókat, hogy használják ki kreativitásukat. ValósághŇĪ interaktív terveken keresztül mutatja meg, hogyan fognak kinézni az egyes bútorok az otthoni környezetben.

„A 3D modellekkel történŇĎ munka valós környezetben eddig csupán a professzionális belsŇĎépítészeti stúdiók sajátossága volt. Az IKEA Kreativ ezeket a lehetŇĎségeket egy mindenki számára elérhetŇĎ, rendkívül felhasználóbarát környezetben kínálja, és számos olyan egyedi innovációt nyújt, amelyek új szintre emelik az általános élményt” – mondta Martina Somrová, az IKEA Csehország, Magyarország és Szlovákia Home Furnishing and Retail Design csapatának munkatársa. 

 

Az IKEA Kreativ az önvezetŇĎ autókban használtakhoz hasonlóan a legmodernebb mesterséges intelligenciát és számítógépes látás technológiákat alkalmazza a vásárlók otthonában található terek azonosítására. Ezek közé tartoznak a tárgyak és a belsŇĎ geometria felismerésére speciálisan kiképzett, neurális hálózatokra épülŇĎ mesterséges intelligencia, a 3D-s látást biztosító sztereó látás algoritmusok, a nagy látószögŇĪ fotók készítésére szolgáló számítógépes fényképészeti algoritmusok, valamint a valósághŇĪség elérése érdekében a 3D-s vegyes valóság grafikák. Az IKEA Kreativ mesterséges intelligencia algoritmusai azt is lehetŇĎvé teszik, hogy a meglévŇĎ bútorok egy részét vagy egészét töröljék a látványból, így a vásárlók teljesen üres terekben tervezhetnek.

 

 

Az IKEA Kreatív nagyszerŇĪ eszköz azoknak, akik elsŇĎ otthonuk berendezését tervezik, de azoknak is, akik meglévŇĎ lakásuk felújításán törik a fejüket.

 

„A legutóbbi Élet otthon felmérésünk szerint, amely a magyarok otthonukhoz való viszonyát vizsgálta, a válaszadók több mint fele mondta azt, hogy a következŇĎ két évben otthona megváltoztatását tervezi. Pontosabban, a magyarok 31 százaléka tervez költözést, további egyharmaduk (34%) pedig jelenlegi otthonuk felújításába kíván belevágni. Az IKEA Kreativ komoly segítséget nyújthat nekik ebben” – tette hozzá Andor Katalin, az IKEA Csehország, Magyarország és Szlovákia Consumer and Customer Insights Managere.

 

Az IKEA Kreativ mögött álló technológiát a Szilícium-völgyi székhelyŇĪ mesterséges intelligenciával foglalkozó Geomagical Labs fejlesztette ki, amelyet az Ingka Group 2020-ban vásárolt fel. „Az Ingka Group szenvedélyesen segíti az embereket abban, hogy jobb életet teremtsenek otthonukban, és folyamatosan arra törekszik, hogy online és offline is hozzáadott értéket nyújtson vásárlóinak. Meg vagyunk gyŇĎzŇĎdve arról, hogy a Geomagical Labs innovatív és intuitív technológiájára és egyszerŇĪ digitális környezetévere támaszkodva az IKEA Kreativ képes kezelni azokat a gyakori nehézségeket, amelyekkel az emberek a lakberendezési cikkek vásárlása során szembesülnek. Mindenki számára elérhetŇĎvé válik, hogy az inspirációt valósággá változtassa, és megtervezze a tökéletes otthont” – mondta Parag Parekh, az Ingka Group Co-Chief Digital Officere.

 

 

Az IKEA Kreativ segítségével a vásárlók a következŇĎket tehetik: 

 

• Az IKEA termékek felfedezése inspiratív 3D bemutatótermekben – A vásárlók több mint 50 fantáziadús, az IKEA.hu új tervezési oldalán elérhetŇĎ 3D-s bemutatóteremben fedezhetik fel az IKEA termékeit, azok kombinációit és a helyiségek kialakítására vonatkozó ötleteket. EgyszerŇĪen kipróbálhatják az IKEA termékeit valósághŇĪ elrendezésŇĪ helyiségekben; cserélgethetik, mozgathatják, forgathatják, összehajthatják és felakaszthatják azokat. 

 

• Saját belsŇĎ tereik megtervezése – Az IKEA alkalmazásba épített IKEA Kreativ Scene Scanner segítségével a vásárlók könnyedén létrehozhatják saját terük személyre szabható, valósághŇĪ 3D-s másolatait, amelyeket az IKEA termékeivel tetszés szerint kialakíthatnak és berendezhetnek. Az adott helyiségrŇĎl mindössze néhány fényképre van szükség, amelyek aztán automatikusan összeállnak a tér pontos méretekkel és perspektívával rendelkezŇĎ, szélesvásznú, interaktív másolatává. Emellett az adott helyszínrŇĎl „kitörölhetik” a meglévŇĎ bútorokat, új IKEA-bútorokat helyezhetnek el rajta, gyorsan böngészhetnek különbözŇĎ alternatívák között, és létrehozhatnak egy új, teljes szobakialakítást.     

         

• Otthonuk jobbá tétele bárhonnan – Miután a vásárló megalkotta a tökéletes szobakialakítást, az egyes termékeket a kosarába teheti, az ötleteket elmentheti IKEA-fiókjában, és akár meg is oszthatja azokat családtagjaival és barátaival, hogy kölcsönösen tanácsokat és inspirációt nyújthassanak egymásnak. Mivel a virtuális szobákat a felhŇĎben tárolják, gyakorlatilag bárhonnan újra elérhetŇĎk. A vásárlók az IKEA mobilalkalmazásán keresztül az áruházba is magukkal vihetik a terveket.

 

„Folytatjuk az IKEA Kreativ fejlesztését, hogy új funkciókkal és lehetŇĎségekkel álljunk elŇĎ. Ilyen például a LIDAR technológia használata a belsŇĎ terek még pontosabb beolvasásához” – mondta Gresë BolteŇĺar, a Geomagical Labs Senior Product Managere. 

 

Az IKEA Kreativ használata a vásárlók számára ingyenes. Ehhez mindössze az IKEA alkalmazás letöltésére van szükség az Apple App Store-ból, a Google Play-bŇĎl, illetve az IKEA.hu weboldalról.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció