Az Apple eltávolította az iPhone-ról a cicirázót!

Felháborodtak a fejlesztők, amiért az Apple kitiltott több ezer, felnőtteknek szánt alkalmazást az iPhone-ra szánt szoftverek online áruházából, az App Store-ból.

Az Apple szerint a felhasználói panaszok alapján tiltották ki a felnőtteknek szánt alkalmazásokat, miközben olyanok, mint a Playboy, továbbra is elérhetőek maradtak.

 Az egyik kizárt alkalmazás fejlesztője például azért méltatlankodik, mert az Apple olyan szoftvert távolított el, amelyet korábban már elfogadott és a szabályaiknak megfelelőnek tartott. Phil Schiller, az Apple alelnöke szerint mindössze arról van szó, hogy most jutottak el arra pontra, amikor már lépniük kellett a különböző felhasználói panaszok nyomán.

 Arra a kérdésre, hogy a szigorú tiltás ellenére miért maradhattak fenn egyes szexuális tartalmakat közvetítő alkalmazások, az Apple azzal válaszolt, hogy a szűrésnél figyelembe vették az adott vállalat ismertségét és azt, hogy korábban milyen anyagokat tett közzé.

 Az ausztrál ChilliFresh szoftvercégnek például a Wobble (kebelrázó) alkalmazását tiltották ki, amellyel a fényképeken látható női keblek kellhettek önálló életre - olvasható a BBC News (www.news.bbc.co.uk) oldalán megjelent beszámolóban. Jon Atherton, a ChilliFresh fejlesztője szerint váratlanul érte őket az Apple bejelentése, és a magyarázat, miszerint eltávolítanak minden nyíltan szexuális tartalmú alkalmazást. Az ausztrál szoftvercég egyébként ezzel az "ötletes" szoftverével naponta 320 font (98 ezer forint) körüli összeget keresett, a pénteki tiltás óta viszont jó, ha elérik a napi 1500 forintot. Atherton véleménye szerint ha az Apple komolyan gondolja a kiskorúak védelmét, lehetővé kéne tennie, hogy a szülők korlátozhassák gyermekeiket a tartalmak letöltésében.

 Az Apple-nek ráadásul azokat az irányelveket is közölnie kellene, amelyek alapján a fejlesztők előtt is egyértelművé válna, hogy mit tehetnek és mit nem, illetve azt is meg kellene magyaráznia, hogy a tisztogatási kampány keretében miért nem távolított el minden szexuális természetű alkalmazást – hangsúlyozta Atherton.

 Elemzők szerint az Apple ezzel a lépéssel mindössze annyit ér el, hogy a múlt hét óta kizárt közel 6000 alkalmazás - azaz a teljes App Store-kínálat csaknem 3 százalékának - fejlesztői a januárban bemutatott Google-telefon mögé állnak. A 2007-ben megjelent iPhone-ból mintegy 42 millió darabot értékesítettek, az online áruházból pedig már 3 milliárd fölött jár a letöltött alkalmazások száma.
 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció