Flashalternatívát fejleszt az Apple

Az Apple Insider hírblog értesülése szerint a Flash alternatívájaként használható szoftvert fejleszt az Apple, ami a cég és az Adobe közötti friss ellenségeskedés fényében egyáltalán nem meglepő.

A „Gianduia” névre hallgató technológiát állítólag már tavaly bemutatta az Apple szoftverfejlesztőknek, kísérleti jelleggel. A cégtől kiszivárgott információk szerint a Gianduia egy olyan, széles körű internetes alkalmazások fejlesztését és futtatását támogató platform, amely az iparág által elfogadott szabványokon alapszik. Ez utóbbi azért is kiemelten fontos, mert Steve Jobs éppen azon az alapon kritizálta a Flasht, hogy az egy „zárt technológia”, amely felett az Adobe gyakorolja a kizárólagos ellenőrzést. A Gianduia-t az Apple állítólag már használja is a One to One programban, az iPhone helyfoglalási rendszerénél, valamint Genius Bar és Personal Shopping vevőszolgálati megoldásainál.

Az Apple első lépésként száműzte az Adobe Flash szoftverét az új iPad mini táblagépről, majd Steve Jobs a sajtóban is kritizálta a programot. Pedig a legtöbb internetes videó, játékprogram és egyéb beépülő megoldás éppen a Flash segítségével kel életre a weboldalakon, alternatív technológiája pedig egyelőre csak a Microsoftnak van, a Silverlight képében. Igaz, a jövendő HTML5 szabvány remélhetőleg változtat majd ezen, és alapból támogatni fogja a fent említett alkalmazások futtatását webes környezetben. Az Apple lépéseire válaszul az Adobe nemrég bejelentette, hogy nem fejleszt több Flash alkalmazást az iPhone-ra.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció