Digitális műsorszórás - Magyarország 6-8 országos sávot szeretne

Az analógról a digitális műsorszórásra való átállásról hétfőn kezdődött genfi konferencián Magyarország 6-8, országos lefedettséget biztosító sávot szeretne kialkudni - közölte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium az MTI-vel.
A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) által szervezett Regionális Rádiótávközlési Értekezlet célja egy új nemzetközi megállapodás elfogadása a földfelszíni digitális műsorszórásra használt frekvenciákról. A minisztérium tájékoztatása szerint az egyezmény aláírása előfeltétele az átállásnak az analóg televíziózásról és rádiózásról a digitális műsorszórásra. A négyhetes értekezlet által kidolgozandó megállapodás évtizedekre meghatározza az egyes országok számára rendelkezésre álló csatornák helyét és számát - mutat rá a közlemény.

Hozzáteszi: a további kétoldalú tárgyalásoktól függ, hogy a megfelelő frekvenciák hosszú távon is Magyarország rendelkezésére álljanak anélkül, hogy a szomszédos országok adásai zavarnák a hazai műsorszórást. A digitális televíziózásra átállás a jelentős sávszélesség-megtakarítás mellett a szolgáltatások bővülését is lehetővé teszi - ismerteti a minisztérium.

A megbeszélésnek külön aktualitást ad, hogy az ENSZ döntése értelmében az idei évtől május 17-e az Információs Társadalom Világnapja lesz - emlékeztet a közlemény.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció