Emlékfaültetés, minikonferencia és meetup Neumann János tiszteletére

Újabb érdekes programokkal folytatódik a #neumann120 emlékév: május 23-án a TIT budapesti tanácstermében egy meetupon mutatják be a Természet Világa című lap Neumann-évfordulós különszámát. Május 26-án pedig a balatonfüredi Tagore sétányon emlékfát ültetnek Neumann János tiszteletére, ezt követően a Zsidó Kiválóságok Házában zajló minikonferencia keretében tekintik át szakértők a magyar géniusz életművének napjaink infokommunikációs trendjeire gyakorolt hatásait.

 

Rendhagyó meetupon mutatkozik be a Neumann-különszám

 

2023. május 23-án, 16 órától a Tudományos Ismeretterjesztő Társulattal (TIT) közös meetupot tart a Neumann Társaság.  A TIT budapesti tanácstermében (térkép) zajló eseményen mutatja be a Természet Világa havilap legújabb számát Gózon Ákos főszerkesztő – ez a lapszám ugyanis teljes egészében Neumann János életével és pályájával foglalkozik.

 

 

A meetupon két ritkábban emlegetett, de napjainkra nagy hatást gyakorló, neumanni ihletésű gondolat kerül a fókuszba. Neumann A számítógép és az agy című műve nyomán a mesterséges intelligencia és az agy, tehát az idegtudomány és az informatika kapcsolata kerül bemutatásra, amelyről Hangya Balázs, orvos, matematikus tart előadást.  Kömlődi Ferenc jövőkutató, író pedig a sejtautomata történetét követi nyomon előadásában a kezdetektől a kvantumszámítógépig.  Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezetője pedig a #neumann120 emlékév kapcsán tart prezentációt.

 

Emlékfát kap Neumann János a Tagore sétányon

 

2023. május 26-án 14 órától a balatonfüredi Tagore sétányon elterülő emlékfaparkban Neumann János tiszteletére ültet fát a Neumann Társaság. A sajtónyilvános eseményen beszédet mond dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke és dr. Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítványának kuratóriumi elnöke.

 

 

A Neumann születésének 120. évfordulójáról való megemlékezés 15.30-tól a füredi Zsidó Kiválóságok Házában folytatott minikonferenciával folytatódik, ahol Dömölki Bálint, az NJSZT tiszteletbeli elnöke, a Neumann Társaság Informatika Történeti Fórumának alapítója, illetve Hargittai István, akadémikus (BME), az Idézhető Neumann János című könyv társszerzője más-más megközelítésből tart előadást Neumann János életútjáról. Gulyás László, az ELTE docense, a Neumann Társaság alelnöke a magyar géniusz és a mesterséges intelligencia viszonyáról tart előadást.

 

 

A rendezvény egyben a #neumann120 digitális tablókiállítás megnyitója is, melyen először lesz látható a Neumann János életét és pályáját bemutató, friss, jubileumi tablósor képernyőkre optimalizált, digitális változata, mely a SZTAKI munkatársainak együttműködésével készült el.

 

A #neumann120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció