Aki Neumann János nyomában bejárta a világot

Az idei Neumann 120 évfordulóhoz szorosan kapcsolódó online meetuppal folytatódik az NJSZT online meetup-sorozata: 2023. február 23-án Hargittai István tudománytörténész professzorral, a hamarosan megjelenő IDÉZHETŐ NEUMANN JÁNOS című könyv egyik szerzőjével beszélgetnek a társaság munkatársai. Az online is követhető beszélgetés azért lesz különösen izgalmas, mert Hargittai professzor Neumann János és kortársai nyomában járta be a világot és kereste meg azokat a tanúkat és mondásokat, amelyek kirajzolják számunkra Neumann igazi arcképét.

Idén ünnepeljük a XX. század legmeghatározóbb magyar tudósának tartott, a napjainkban használatos digitális eszközök működési elvét kidolgozó Neumann János születésének százhuszadik évfordulóját. A Neumann 120 emlékév részeként 2023. február 23-án 16 órától egy különösen érdekes online meetupot szervez a neves tudós nevét viselő számítógép-tudományi társaság.

 

A meetupon az ismert tudománytörténész professzorral, Hargittai Istvánnal, az IDÉZHETŐ NEUMANN JÁNOS című, a Neumann 120 jubileumi évre megjelenő kötet társszerzőjével beszélgetnek a társaság munkatársai egyebek mellett Neumann János tudományos jelentőségéről, arról, hogy a világ egyes tájain miként ismerik el munkásságát.

 

njszt.hu

 

Hargittai professzor ezen kívül arról is mesél majd a Zoomon zajló meetupba bekapcsolódó vendégeknek, hogy miket meséltek neki Neumann Jánosról azok a világ különböző részein élő tudósok, akik személyesen ismerték őt. Végül a professzor fiával, a pennsylvaniai Saint Francis Egyetem professzoraként dolgozó Hargittai Balázzsal közösen jegyzett kötet születéséről is szó esik majd.

 

A meetup időpontja: 2023. február 23-án 16 órától

Platform: Zoom

Részvétel: ingyenes, de előzetes regisztrációt igényel

 

A Neumann120 rendezvénysorozat kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot is indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről (versenyek, pályázatok, kiállítások, díjátadók, konferenciák és emlékfaültetés), a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció