Európa legnagyobb logisztikai szoftvercége vette meg a Nexogen-t

A logisztikai szegmens egyik legnagyobb globális szoftver-szolgáltatója, a Transporeon felvásárolja a mesterséges intelligencia-alapú fuvartervezŇĎ megoldásaival nemzetközileg is sikeres magyar Nexogen-t, amelynek szolgáltatásait a legnagyobb európai (Girteka) és magyar (Waberer’s) fuvarozók használják. A cég egész szektort forradalmasító, saját fejlesztésŇĪ innovációja - akár több millió euróval csökkentve a vállalatok költségeit - jelentŇĎsen növelheti a flották kihasználtságát, és olyan égetŇĎ iparági problémákra nyújt megoldást, mint a sofŇĎrhiány kezelése, a károsanyag kibocsátás mérséklése és az alacsony profitabilitás.

Kevesen gondolnák, hogy napjainkban a legnagyobb európai fuvarozó cégek flottáinak útvonalait egy budapesti irodában, magyar matematikusok és szoftverfejlesztŇĎk megfeszített munkájával létrehozott szoftverrel tervezik meg. Ez a sikertörténet a Kovács András és Farkas Márk által alapított Nexogen-hez kötŇĎdik, amely cég megoldásai ma már a vezetŇĎ holland és francia optimalizáló szoftvergyártók termékeit utasítják maguk mögé nyílt tendereken és gyŇĎzik meg a flottákat üzemeltetŇĎ fuvarozókat, hogy rábízzák magukat és milliárdos vállalkozásaikat a hazai szakemberek munkájára.

 

A németországi székhelyŇĪ, globálisan is meghatározó piaci szereplŇĎnek számító Transporeon érdeklŇĎdését is felkeltették a Nexogen eredményei és a két cég közötti szinergiák kiaknázásában ŇĎk is vonzó növekedési lehetŇĎséget láttak.

 

„A Nexogen intelligens megoldásainak integrációja hozzájárul ahhoz, hogy a rendszerünket igénybe vevŇĎ fuvarozók tovább javítsanak a jármŇĪvek kihasználtságán, illetve hatékonyan tervezzék meg a komplexebb megbízásaikhoz szükséges erŇĎforrásokat. A magyar csapat mesterséges intelligencia által vezérelt szolgáltatásaival a flottaüzemeltetŇĎk minden szükséges információ, illetve szabály birtokában optimalizálhatják szállításaikat.” – fejtette ki a Transporeon vezérigazgatója, Stephan Sieber. 

 

Az általános európai sofŇĎrhiány, a szigorodó fenntarthatósági követelményeknek való megfelelés, a várakozási idŇĎk és az üresjáratok csökkentésének igénye, valamint a költségek jobb kontrollálása olyan igényeket teremt, amit csak digitalizációval lehet megoldani. A Nexogen termékei egy komplex, messze nem evidens optimalizációs problémára szállítanak elegáns megoldást, mely nagy szerepet játszott abban, hogy a cég vonzó befektetéssé váljon a Transporeon számára.

 

„Mindig is arra törekedtünk, hogy egy olyan, évtizedes hagyományokon nyugvó szektorban, mint a fuvarozás, bizonyítsuk az adatok széleskörŇĪ felhasználására építŇĎ automatizálás és optimalizálás erejét. Az erŇĎs magyar mérnöki hátterünkre alapozva kezdettŇĎl fogva azon dolgoztunk, hogy a megoldásainkkal a vállalkozások hatékonyságának, nyereségességének támogatásán túl a sofŇĎrök munkafeltételeit is komfortosabbá, tervezhetŇĎbbé és jövedelmezŇĎbbé tegyük. Az általunk képviselt holisztikus szemlélet alkalmas arra, hogy megszüntessük a piacot sújtó általános sofŇĎrhiány káros következményeit, valamint pozitív hatást gyakoroljunk a munkavállalók életére pusztán már azzal is, hogy a hatékonyabb munkaszervezésnek köszönhetŇĎen a sofŇĎrök több idŇĎt tölthetnek a hozzátartozóikkal. A Transporeon család tagjaként pedig ezután megoldásainkat jóval szélesebb kör számára juttathatjuk el, akár világszerte.” - mondta Kovács András, a Nexogen egyik alapítója, aki hozzátette, hogy az akvizíció lezárulta után is ŇĎ, valamint tulajdonostársai, Farkas Márk, Jermann Ádám és Kemény Attila felelnek a vállalat irányításáért.

 

A tranzakció az ilyenkor szokásos hatósági jóvágyásokat követŇĎen, várhatóan az elsŇĎ negyedében záródhat le. A tranzakció folyamán az eladók kizárólagos pénzügyi tanácsadója a Heal Partners, jogi tanácsadója a Partos & Noblet Hogan Lovells, adótanácsadója pedig a Tandax Advisory volt.  A Transporeon jogi és tranzakciós tanácsadói feladatait az EY látta el.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció