A 4iG Nyrt. hétfőn újabb sikeres kötvényaukciót hajtott végre

A 4iG Nyrt. az aukció eredményeként 6,2446 százalékos átlaghozammal, 83 milliárd forint össznévértékben bocsát ki kötvényeket december 29-én. A tíz éves futamidejű papírok évi 6,00 százalékkal kamatoznak.

A társaság a BÉT honlapján még a múlt héten jelentette be, hogy rábocsátás keretében új sorozatrészletként további kötvények kibocsátásáról határozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghirdetett Növekedési Kötvényprogramban.

 

A 4iG Nyrt. december 17-én már kibocsátott 287,75 milliárd forint összegű kötvényt, ezt megelőzően pedig még az idei első negyedévében vont be 15,45 milliárd forint forrást az MNB növekedési kötvényprogramjának segítségével.

 

A 4iG a kötvénykibocsátásból származó forrásokat akvizíciók finanszírozására használja.

 

A társaság számos külföldi cégvásárlást jelentett be az utóbbi időben

Októberi bejelentés volt, hogy a 4iG Nyrt. 75 százalékos és az Antenna Hungária Zrt. 25 százalékos tulajdonában lévő Hungaro DigiTel Kft. (HDT) végleges szerződést kötött a tel-avivi tőzsdén jegyzett Space-Communication Ltd.-vel (SpaceCom), a társaság 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére.

 

November végén tette közzé a 4iG, hogy végleges adásvételi szerződést kötött a román RCS & RDS konzorciummal a DIGI Távközlési Kft. és leányvállalatai megvásárlásáról; az ügylet a hatósági eljárásokat követően 2022 januárjában zárulhat le. A tranzakció értéke 625 millió euró, megközelítőleg 232 milliárd forint.

 

December elején közölte, hogy a nyugat-balkáni régióban bővíti telekommunikációs portfólióját, miután végleges adásvételi megállapodást kötött az ALBtelecom 80,27 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására a török Çalik Holding többségi érdekeltségébe tartozó Cetel Telekommal. Az ALBtelecom irányító többségi tulajdonának megszerzése az albán hatóságok jóváhagyását követően, várhatóan 2022 januárjában zárul.

 

Mindezek után december 21-én közölték a BÉT honlapján, hogy 4iG montenegrói leányvállalata (4iG Montenegro) a montenegrói versenyhivatal előtti eredményes eljárást, valamint a tranzakció pénzügyi zárását követően megszerezte a Telenor d.o.o. Podgorica (Telenor Montenegro) 100 százalékos részvénycsomagját.

 

December 23-án pedig már az Albania Telekom Invest AD 100 százalékos tulajdonának megvásárlásáról adtak hírt. Ez utóbbi vállalat a tulajdonosa a ONE Telecommunications sh.a. részvényei 99,899 százalékának. A tranzakcióval a 4iG közvetetten szerzi meg az albán ONE mobilszolgáltató vállalatot. Az ügylet az albán hatósági eljárásokat követően zárulhat.

 

Időközben bejelentették azt is, hogy nem kötelező erejű megállapodást kötött Jászai Gellért befektetési társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG, hogy a düsseldorfi székhelyű, védelmi iparban és járműgyártásban is meghatározó globális vállalat két tranzakcióval együttesen 25,1 százalékos tulajdont szerezhet a 4iG Nyrt.-ben. A közlemény szerint a befektetéssel a Rheinmetall célja, hogy a jövőben a 4iG váljon a legfőbb digitalizációs és informatikai partnerévé.

 

A 4iG a BÉT prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei hétfőn 843 forinton zártak, árfolyamuk egy éven belül 588 és 1134 forint között változott.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció