Elszaporodott az internetes bŇĪn√∂z√©s a t√°vmunka alatt

Világszinten megnŇĎtt a cégeket ért internetes támadások száma a járványügyi helyzet alatt – derül ki az ESG IT kutató- és tanácsadócég friss felmérésébŇĎl. A rendkívüli helyzetben távmunkába költözött cégek ugyan többnyire zökkenŇĎmentesen oldották meg az átállást, de az otthonról dolgozó kollégák eszközeinek védelme számos nehézséget okozott az IT-csapatoknak. Ma már kizárólag naprakész technológiával van esély minimalizálni a támadások sikerét – hívja fel a figyelmet a Panda Security.

Rákapcsoltak a hackerek, hogy kihasználják a világjárvány okozta technológiai sebezhetŇĎséget a vállalati szektorban. A cégek közel kétharmada (63%) szerint ugyanis az átlagosnál több kibertámadási kísérlet zajlott ellenük ebben az idŇĎszakban – mutat rá az a frissen közzétett globális kutatás, amit az ESG világszerte 364 kibervédelmi és IT szakember megkérdezésével készített. A távmunkára átállásban jól vizsgáztak a társaságok, mintegy háromnegyedük (73%) állítása szerint sikerrel vette a biztonsági akadályokat, több mint egynegyedüket (27%) azonban váratlanul érték a nehézségek (a Panda Security májusban készített hazai körképe szerint a szervezetek 61%-a volt felkészületlen Magyarországon).

 

Az otthonról történŇĎ munkavégzés kapcsán a legnagyobb kihívást a dolgozók eszközeinek biztonsági beállítása (27%), a céges hálózathoz való védett hozzáférés megvalósítása (26%), valamint az adatforgalom és a dolgozók tevékenységének monitorozása (24%) jelentette. A kényszerŇĪ és váratlan home office zavartalan mŇĪködésének biztosítása látványosan leterhelte az IT csapatokat. A tanulmány szerint több mint egyharmaduk napirendjét teljesen átírta (38%), és hasonló arányban számoltak be a szakemberek a munkamennyiség (32%) növekedésérŇĎl is. Közel negyedük véli úgy, hogy több stressz éri munkahelyén (23%), mint a vírushelyzetet megelŇĎzŇĎen.

 

„Világszinten milliós nagyságrendŇĪ a hiány kiberbiztonsági szakértŇĎkbŇĎl, így akár egy, a mostani globális járványhoz hasonló helyzet komoly terheket róhat a technológiai csapatokra. Ennek megfelelŇĎen a cégeknek külön figyelmet kell fordítani kollégáikra a kritikus idŇĎszakban. A hackerek cégmérettŇĎl függetlenül vadásznak potenciális célpontokra, ezért különösen a kisvállalkozásoknak, saját szakember-állomány híján, érdemes elgondolkodniuk azon, milyen alternatív megoldással tudják megoldani szervezetük és ügyfeleik adatainak védelmét” – mondta Gölcz Dénes, a Panda Security hazai ügyvezetŇĎ igazgatója a kutatásra reagálva.

 

A megkérdezettek közel háromnegyede (72%) arról számolt be, hogy a járvány hatására hatékonyabb együttmŇĪködés alakult ki a cégnél a gazdasági, valamint az IT- és biztonsági vezetŇĎk közt. Többségük emellett arra számít, hogy munkahelye a járvány hatására magasabb vagy legalább akkora összeget költ majd kibervédelemre, mint az idei évben (61%). A válaszadók szerint a döntéshozók elsŇĎsorban a jogosultság- és hozzáférés-kezelés (62%), a végpontvédelem (57%), valamint a web és e-mail biztonság területein készülnek beruházni.

 

A kutatásból az is kiderült, hogy a szakemberek fele (50%) szerint az otthonról való munkavégzéssel újonnan megismerkedŇĎ kollégák IT biztonsági ismeretei, illetve képzésük szintje sem megfelelŇĎ.

 

„Egy szervezetnek legalább akkora hangsúlyt kell fektetnie kollégái IT biztonsági képzésére, mint azt teszi például a tŇĪz- vagy munkavédelem esetében. A cégek belsŇĎ rendszerei gyakorta a saját munkavállalók figyelmetlensége vagy hanyagsága miatt kerülnek veszélybe, egyes esetekben a károkozás mértéke pedig többszörösen meghaladhatja a képzések és a védelmi megoldások költségeit” – tette hozzá Gölcz Dénes.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció