A tudatosság hiánya okozza az egyik legnagyobb veszélyt a vállalkozások számára

Az informatikai biztonsági tudatosság hiánya okozza az egyik legnagyobb fejtörést a vállalkozásoknak világszerte – derül ki a Kaspersky Lab és a B2B International kutatóintézet közös kutatásán. 

A kutatás kimutatta, hogy majd’ minden tizedik (12%) alkalmazott van tisztában a vállalati számítógépes biztonsági protokollal. Továbbá az alkalmazottak mindössze fele (49%) gondolja közös felelŇĎsségnek a kibercsapdák elleni védelmet, ezért egy cég, különösen egy globális nagyvállalat manapság komoly kihívásokkal néz szembe, ha a megfelelŇĎ számítógépes biztonság kereteit kívánja meghatározni.  

 

 

Kép forrása: https://www.kaspersky.com/blog/

 

A kutatásban összesen közel 8000 teljes munkaidŇĎben foglalkoztatott munkavállaló vett részt világszerte. A válaszadók 24%-a úgy véli, munkahelyükön nincs is pontosan meghatározott számítógépes biztonsági elŇĎírás. Érdekes ellentmondás, hogy a szabályok ismeretének hiánya ellenére a dolgozók majdnem fele (49%) továbbra is közös felelŇĎsségnek tekinti az IT eszközök kiberfenyegetésektŇĎl való védelmét. 

 

Ugyanakkor a Kaspersky Lab által készített tanulmány szerint a munkavállalók ennek pont az ellenkezŇĎjét csinálják. A jelentés szerint a kollégák figyelmetlensége is hozzájárul a tavalyi kiberbiztonsági incidensek majdnem feléhez (46%). 

 

Ez a kontraszt különösen veszélyes lehet a kisebb vállalkozások számára, ahol nincs külön IT részleg, és a felelŇĎsség megoszlik a kollégák között. Az olyan alapvetŇĎ követelmények elhanyagolása, mint erŇĎs jelszó választása vagy a szükséges frissítések telepítése, veszélyeztetik a védelmet. A Kaspersky Lab szakértŇĎi szerint az olyan munkavállók, akiknek hozzáférése van a kritikus adatokhoz, mint például a felsŇĎvezetés, a HR- és a pénzügyi osztály a leginkább veszélyeztetett a célzott támadások esetén. 

 

 

Kép forrása: https://www.kaspersky.com/blog/

 

Annak érdekében, hogy elkerüljék ezeket a problémákat, a KKV-k számára célszerŇĪ lenne az adott cég igényei szerint rendszeres informatikai biztonsági képzések tartása a munkavállalóknak. A Kaspersky Endpoint Security Cloud olyan funkciókat tartalmaz, mint például elŇĎre beállítható biztonsági beállítások, azonnali védelem minden eszközre. Könnyen kezelhetŇĎ, amely nem igényel speciális informatikai szakértelmet. 

 

„A gondatlan munkavállalók nagy kihívást jelenthetnek a kiberbiztonság kapcsán, különösen a kisebb vállalkozások számára, ahol még fejlesztik a kiberbiztonsági kultúrát. Nemcsak a munkavállalók lehetnek a kibercsapdák áldozatai, de elsŇĎként nekik kell a céges adatok biztonságát garantálni. Épp ezért a vállalkozásoknak figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalók képzésére és oktatására, valamint olyan biztonsági megoldások használata, amelyek könnyen kezelhetŇĎek és használhatóak, és egyúttal eredményesek is. Ezek kombinációjával biztonságban tudhatjuk vállalkozásunk szenzitív adatait.” – mondta Vladimir Zapolyansky, a Kaspersky Lab KKV részlegének vezetŇĎje. 

 

A Kaspersky Lab KKV portfóliója olyan termékeket tartalmaz, amely minden méretŇĪ vállalkozás számára nyújt megoldást, legyen szó mikro-, kis-, vagy középvállalkozásról. Kisebb vállalkozásoknak elŇĎnyös a könnyen kezelhetŇĎ kombinált védelem használata, mint például a Kaspersky Small Office Security és a Kaspersky Endpoint Security Cloud, míg a nagyobb létszámmal rendelkezŇĎ cégeknek jobban megfelel a Kaspersky Endpoint Security for Business Suite, amelyben lehetŇĎség van fejlett biztonsági beállításokra, szerver- és email védelemre. 

 

BŇĎvebb információt az alkalmazottak szerepérŇĎl a vállalati informatikai biztonság kapcsán ezen a linken olvashat. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció