Nemzetközi mérés igazolja: Biztonságos a Huawei 5G hálózata

A Huawei Technologies legújabb 5G-s mobilhálózati eszközei mind megfeleltek az infokommunikációs iparág globális szövetségének, a GSMA-nak NESAS (Network Equipment Security Assurance Scheme) kiberbiztonsági tesztjén. 

A NESAS (magyarra fordítva Hálózati Berendezések Biztonságbiztosítási Rendszere), egy szabványosított, modern kiberbiztonsági értékelési mechanizmus, amelyet a GSMA és a 3GPP a globális főbb szereplőkkel, gyártókkal, ipari partnerekkel és nemzetközi szabályok szerint, közösen határoz meg. A vizsgálat során a hálózati berendezéseket gyártó cégek átfogó biztonsági ellenőrzés alá vonják a termékeket már a fejlesztési szakaszban, majd a később a termék további életciklusában a NESAS biztonsági követelményei szerint is. A NESAS-értékelés független ellenőrzési jelentésének összefoglalója, mely itt található: https://www.gsma.com/security/nesas-participating-vendors/

 

Az iparban széles körben elfogadott GSMA NESAS biztosítja, hogy a vonatkozó berendezések megfeleljenek az 5G mobilhálózatok biztonsági és megbízhatósági követelményeinek. Az integrált értékelési folyamatnak köszönhetően nincs szükség független tesztekre, emellett látható és mérhető adatokkal, eredményekkel járul hozzá a biztonság átláthatóságához. A NESAS összesen 20 értékelési kategóriát foglal magába, amelyben meghatározza a biztonsági követelményeket és az 5G termékfejlesztési és életciklusának értékelési keretét. Ezenkívül a 3GPP által meghatározott teszteket is használja a hálózati eszközök biztonságának felmérésére.

 

"A GSMA NESAS a legújabb módszer a mobilkommunikáció hálózati biztonságának vizsgálatához. Az 5G korszakban a NESAS szabványosított és hatékony kiberbiztonsági értékelése lehetővé teszi a kommunikációs ipar számára a tényalapú értékelést és átláthatóságot. A NESAS eredménye referenciaként szolgálhat a szolgáltatóknak, a berendezés gyártóinak, a kormányzatoknak, valamint mobilszolgáltatóknak. A Huawei mindig a technológiavezérelt kiberbiztonságra fókuszált, így teljes mértékben támogatjuk a NESAS mérési rendszerét. Szeretnénk, ha az iparág is nyitott lenne arra, hogy közösen támogassák az egységesebb mobilkommunikációs piac kialakulását" - mondta Devin Duan, a HUAWEI 5G E2E kiberbiztonsági részlegének marketing vezetője.

 

A digitalizációval világszerte megingott a kiberbiztonság iránti bizalom. A Huawei úgy véli, hogy a bizalomnak ellenőrizhető tényeken kell alapulnia, melyek kialakításához közös szabványrendszer kell. A Huawei támogatja a GSMA-t és a 3GPP-t egy globális szabványosított biztonsági értékelés kidolgozásában, illetve Európát egy saját, tényszerű és közös 5G kiberbiztonsági minősítés létrehozásában.

 

A GSMA NESAS vizsgálatának teljesítése előtt a Huawei a kínai IMT-2020 5G-s kiberbiztonsági tesztjét is teljesítette. Ezek a tesztek a 3GPP nemzetközi szabványain alapulnak, melyek az 5G biztonságát garantálják. 

 

A Huawei 5G vezetéknélküli és maghálózati berendezései (5G RAN gNodeB, 5G Core UDG, UDM, UNC, UPCF és LTE eNodeB) mind megfeleltek GSMA NESAS (Network Equipment Security Assurance Scheme) tesztjének. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció