P√©csi egyetemi hallgat√≥ k√©pviselte a magyar fiatalokat a 2019. √©vi NOBEL D√ćJ √°tad√°son

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Magyarországot Vámosi Flórián Balázs képviselte a 2019. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on, és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremónián és banketten. Flórián, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny elsŇĎ helyezettje volt 2019-ben.

Vámosi Flórián Balázs

A Svéd Fiatal Tudósok Szövetsége 1976 óta szervezi meg a fiatal tudósok szemináriumát, melynek kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkezŇĎ, különbözŇĎ tudományterületen kiemelkedŇĎ, huszonöt, 18-24 éves fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklŇĎdését, továbbá elŇĎmozdítsa a résztvevŇĎk tudományos pályáját. 

 

A Magyar Innovációs Szövetség 2001 óta egy magyar fiatalt delegálhat az eseményre szerzŇĎdés alapján, melynek kritériumait minden évben teljesíteni tudja.

 

Az idei Nobel-hét keretében a fiatalok részt vehettek és meghallgathatták az idei Nobel-díjasok elŇĎadásait: így többek között James Peebles, Michel Mayor és Didier Queloz fizikai Nobel-díjasok, John Goodenough, Stanley Whittingham és Josino Akira kémiai Nobel-díjasok, valamint William Kaelin, Gregg Semenza és Peter Ratcliffe a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj nyerteseinek elŇĎadásait.

 

A Nobel-díjas tudósok elŇĎadásait követŇĎ nap a kiemelt tudósnövendékek 1000 svéd diák elŇĎtt prezentálhatták munkájukat, majd posztereiket kiállítva beszélgethettek kutatásukról az érdeklŇĎdŇĎ fiatalokkal. Flórián a csillagászati távcsövek automatizálásáról és távvezérlésérŇĎl tartott elŇĎadást.

 

A Nobel-fogadás alkalmával a Nordic Múzeumban, állófogadás keretében beszélgethettek a Nobel-díjasokkal és a svéd tudományos elittel, pl. az elsŇĎ svéd ŇĪrhajóssal.

 

December 10-én pedig részt vehettek a Nobel-díj átadási ceremónián, a Nobel Banketten, ahol együtt vacsorázhattak a svéd királyi családdal, az idei és az elŇĎzŇĎ évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival. Az éjszakát a világ legtitkosabb partijának tartott Nobel Nightcap zárta.

 

Vámosi Flórián Balázs részvételét a MATEHESZ támogatta.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció