Az Ericsson Mobilit√°si Jelent√©s√©nek fŇĎ meg√°llap√≠t√°sai

Az Ericsson legfrissebb Mobilitási Jelentésének középpontjában az 5G kereskedelmi bevezetése és a korábban jelzettnél nagyobb arányú mobil IoT fejlesztések állnak.

A mobilhálózatokon mŇĪködŇĎ dolgok internete, azaz a celluláris IoT kapcsolatok számára vonatkozó 2017-es elŇĎrejelzés óta történt komoly változások hatására a mostani prognózisban közel megkétszerezŇĎdött a várható mobil IoT kapcsolatok száma, és 2023-ra elŇĎreláthatólag eléri a 3,5 milliárdot. Ezt a növekedést elsŇĎsorban a Kínában zajló nagy léptékŇĪ fejlesztések eredményezhetik, és az új  mobil IoT technológiák, mint például NB-IoT és Cat-M1 táplálják, lehetŇĎvé téve a szolgáltatók számára a hatékonyság javítását, az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások színvonalának emelését. 

A mobilszolgáltatók világszerte több mint 60 mobil IoT hálózatot helyeztek már üzembe ugyanazt a mögöttes LTE hálózatot használva ezen technológiákhoz, számos felhasználási célra. Észak-Amerikában elsŇĎsorban logisztikai és flottakezelési célokra, míg Kínában az okos városok és az okos mezŇĎgazdasági megoldások mŇĪködtetéséhez használják.

Idén sor kerül az 5G kereskedelmi bevezetésére

Az 5G átvételében várhatóan Észak-Amerika jár majd az élen, valamennyi nagyobb amerikai mobilszolgáltató már 2018 vége és 2019 közepe között tervezi az 5G bevezetését. 2023 végére Észak-Amerikában a mobil elŇĎfizetések közel fele várhatóan 5G-re szól majd. Ugyanez a szám Észak-kelet Ázsiában 34 százalék és Nyugat-Európában várhatóan 21 százalék körül alakul. 

 

Globális szinten az 5G kereskedelmi beindítása 2020-tól várható. Az Ericsson elŇĎrejelzései szerint az 5G elŇĎfizetések száma meghaladhatja az 1 milliárdot 2023 végére, tehát az összes mobil elŇĎfizetés 12 százaléka már 5G-s lesz. 

 

A mobil adatforgalom az elŇĎrejelzett idŇĎszak alatt várhatóan nyolcszorosára nŇĎ, és elérheti a havi 107 exabyte (EB) mennyiséget – ez annyi, mintha a világ összes mobil elŇĎfizetŇĎje 10 órán keresztül közvetítene élŇĎben HD minŇĎségŇĪ videót. 2023-ra a világ mobil adatforgalmának mintegy 20 százaléka várhatóan már 5G hálózatokon keresztül bonyolódik. Ez a jelenlegi 4G/3G/2G forgalom másfélszeresének felel meg. 

 

A korábbi mobilhálózati technológiákhoz hasonlóan az 5G bevezetése elŇĎször a sŇĪrŇĪn lakott városi területeken várható, elsŇĎsorban a helyhez kötött, vezeték nélküli hozzáférés (FWA) nyújtására. Emellett az új technológia elŇĎször olyan iparágakban terjedhet majd el, mint az autóipar, a gyártás, a közmŇĪvek és az egészségügy. 

 

Fredrik Jejdling, az Ericsson alelnöke és a hálózati üzletág vezetŇĎje elmondta: „2018-ban kerül sor az 5G kereskedelmi bevezetésére és a mobil IoT tömeges megjelenésére. Az új technológiák olyan új funkciókat tesznek majd elérhetŇĎvé, amelyek átalakítják az emberek életét és egyes iparágak mŇĪködését. A változáshoz azonban szükség van az iparági szereplŇĎk és szabályozó hatóságok összehangolt munkájára a frekvenciák, szabványok és technológia terén.”

 

Az elsŇĎ 5G kompatibilis készülékek megjelenése 2018 második felében várható. A középsávban 5G-t támogató elsŇĎ okostelefonok várhatóan jövŇĎ év elején kerülhetnek forgalomba, míg a milliméteres frekvenciatartományban üzemelŇĎ 5G képes készülékek 2019 elsŇĎ felében jelenhetnek meg. 

 

Az Ericsson Mobilitási Jelentésben szó esik emellett a hálózati teljesítményrŇĎl a felhasználók szemszögébŇĎl, az intelligens gyártásról, gépi intelligenciáról a hálózatkezelésben, és az 5G számára megfelelŇĎ frekvencia biztosításának fontosságáról.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció