A magyar lányok Európában a 6. legjobbként végeztek a matematikai olimpián

Egyéniben ezüst és bronzérmekkel tértek haza a fiatalok a megmérettetésrŇĎl, csapatban pedig az európai országok között a hatodik legjobb eredmény lett a magyaroké.

Az Európai Lányok Matematikai Olimpiája, vagyis az EGMO csupán nevében „európai”, ugyanis számos Európán kívüli ország is részt vett a versenyen. A legjobbak egyéni eredményeik alapján arany-, ezüst- vagy bronzérmet nyerhetnek, míg az összesített pontszám alapján az országok is versengenek egymással.  A verseny helyszínét minden évben más ország biztosítja, idén április 9-én Firenzébe utaztak a lányok, hogy 2 versenynapon 3-3 feladatot oldjanak meg. Az 52 résztvevŇĎ ország bŇĎvebb mezŇĎnyében az elŇĎkelŇĎ 7. helyet szerezte meg a Kocsis Anett, Vankó Miléna, Kerekes Anna és Janzer Orsolya Lili gimnazisták által alkotott magyar csapat, amely az európai országok összesített pontversenyében hatodik lett. Kocsis Anett és Vankó Miléna egyéniben bronzérmesek lettek, míg Kerekes Anna és Janzer Orsolya Lili ezüstérmet nyertek - minden versenyzŇĎ csupán egy vagy két ponttal maradva le a fényesebb (ezüst- ill. arany-) éremrŇĎl. A lányok a Morgan Stanley budapesti irodájának és a Bolyai Matematikai Társulat támogatásával készülhettek és vehettek részt a versenyen.  (Részletes eredmények itt.)

 

 

„Az EGMO az egyik legnevesebb középiskolai matematikai verseny, melynek célja, hogy megerŇĎsítse a matematikában tehetséges lányokat képességeik kibontakoztatásában. Nagy büszkeség számunkra, hogy ilyen kiválóan szerepeltek a lányok az olimpián. A gratuláció és az elismerés jár a diákoknak és az ŇĎket felkészítŇĎ tanároknak is. Fontos számunkra, hogy támogassuk a tehetséges fiatalokat és ösztönözzük ŇĎket arra, hogy egyre többen mélyüljenek el a matematika, az informatika és a társ-tudományágakban.” – mondta Molnár-Sáska Gábor, a Morgan Stanley kockázatelemzési osztályának kvantitatív részlegének vezetŇĎje. A szakember hozzátette, hogy a vállalat elkötelezett a tehetséggondozás mellett, ennek jegyében az idén indulhatott el „Smartiz” program, melyben a matematika iránt érdeklŇĎdŇĎ középiskolás lányok délutáni foglalkozásokon ismerkedhetnek meg az informatika alapjaival. A Morgan Stanley jelenleg öt gimnáziummal együttmŇĪködve szervez délutáni tudásbŇĎvítŇĎ szakköröket immár hatodik éve. A foglalkozások keretében a Morgan Stanley által felkért egyetemisták tanítják programozni játékos keretek között a diákokat. A vállalat büszke rá, hogy az elmúlt több mint 10 éves hazai története során, az ezekben a programokban résztvevŇĎ diákok közül vannak, akik ma már a cégnél dolgoznak. „A Morgan Stanley budapesti irodájában dolgozó kollégáink közel fele informatikával - fŇĎként a bank mŇĪködéséhez szükséges infrastruktúra- és alkalmazásfejlesztéssel - foglalkozik, de jelentŇĎs a pénzügyi-, kockázatelemzŇĎ, matematikai modellezŇĎ elemzŇĎ csapat létszáma is. Ezen területeken pedig számos pozícióban a matematika az egyik legfontosabb alapkészség.” – összegezte.

 

A felkészítésben is résztvevŇĎ csapatvezetŇĎk, Fekete Panna és Nagy Zoltán Lóránt elmondták: „A versenyzŇĎk több éves lelkiismeretes, elkötelezett munkája és tehetsége hozta meg a sikert; amiben osztoznak szüleik, iskolai felkészítŇĎik és az ŇĎket támogató tehetséggondozó táboroztatók is. Reméljük, hogy verseny fŇĎ üzenete minél többekhez elér: a kapott talentumaidat azok kiteljesítéséért kaptad, és messzire juthatsz vele, ha hiszel benne – túllépve elvárásokon és sztereotípiákon. Fantasztikus élménye volt a verseny, miközben megtapasztalhatták, azt is, hogy milyen csapatban dolgozni. Mindez alkalmat adott rá, hogy a lányok megértsék azt, milyen erŇĎt jelent a társak támogatása mind szakmai, mind személyes szinten.”

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció