Firenz√©ben m√©ri √∂ssze matematikai tud√°s√°t 4 magyar l√°ny az eur√≥pai √©lmezŇĎnnyel

A Morgan Stanley budapesti irodájában mutatkozott be az idei Európai Lányok Matematikai Olimpiáján (EGMO) részt vevŇĎ magyar csapat. Az EGMO az egyik legnevesebb középiskolai matematikai verseny, melynek célja, hogy megerŇĎsítse a matematikában tehetséges lányokat képességeik kibontakoztatásában. 

A verseny helyszínét minden évben más ország biztosítja, idén április 9-én Firenzébe utaznak a lányok, hogy 2 versenynapon 3-3 feladatot oldjanak meg. A legjobbak egyéni eredményeik alapján arany-, ezüst- vagy bronzérmet nyerhetnek, míg az összesített pontszám alapján az országok is versengenek egymással. Az európai élmezŇĎnyhöz tartozó magyar csapat évrŇĎl-évre kiváló eredményeket ér el a versenyen. 2017-ben a magyar lányok két arany és két ezüstéremmel tértek haza, csapatszinten pedig a 33 európai ország közül a 3. helyet érték el. A magyar csapat útját a Bolyai János Matematikai Társulat és a Morgan Stanley támogatja.

 

A felkészítésben is részt vevŇĎ csapatvezetŇĎk, Fekete Panna és Nagy Zoltán Lóránt elmondták: az olimpiai csapat kiválasztásában elsŇĎsorban a válogatóversenyen mutatott teljesítmény számít, emellett figyelembe vették a többi elismert országos középiskolai versenyen való részvételt is. „Négy leendŇĎ olimpikonunk: Kocsis Anett, Vankó Miléna, Kerekes Anna és Janzer Orsolya Lili az év folyamán rengeteg energiát fordítottak arra, hogy az iskolai követelményeknek megfelelés mellett fejlŇĎdjenek a matematikai problémamegoldás területén is” – mondta el Fekete Panna.

 

Nagy Zoltán Lóránt hozzátette: „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak az olimpiára képezzük ki a lányokat, hanem a matematika szeretetét és átfogó tudást adjunk át nekik, ezért a felkészítés csúcspontján, a felkészítŇĎ hétvégén részt vehettek azok is, akik az év során kiemelkedŇĎen teljesítettek, de idén még nem kerültek be a csapatba. A márciusi felkészítŇĎ hétvége minden költségét a Morgan Stanley finanszírozta a legjobb 8 lány számára. Biztosak vagyunk benne, hogy a lányok befektetett munkája nemcsak az olaszországi versenyen, de hosszú távon is kamatozik majd, akár tudományos, akár alkalmazott pályát választanak a késŇĎbbiekben.” 

 

Molnár-Sáska Gábor, a Morgan Stanley kockázatelemzési osztályának kvantitatív részlegének vezetŇĎje, aki maga is matematikusként kezdte, és a Magyar Tudományos Akadémia kutatócsoportjából érkezett a pénzintézet budapesti irodájának elemzŇĎ csapatához, elmondta: „A Morgan Stanley örömmel támogatja az EGMO-n induló magyar lányok csapatát. Nagyon fontosnak tartjuk a matematikai tehetséggondozást, és míg az olimpia - nevéhez híven – ennek a csúcsát jelenti, minden szinten támogatjuk a természettudományos utánpótlásnevelést. Idén indult el Smartiz néven készségfejlesztŇĎ programsorozatunk, melyben a matematika iránt érdeklŇĎdŇĎ középiskolás lányok délutáni foglalkozások során ismerkedhetnek meg az informatika alapjaival.” A szakember elmondta: a programban a matematikai fókuszú foglalkozásokon túl a lányokat mentorok segítik kommunikációs készségeik és technológiai ismereteik fejlesztésében, de abban is, hogy merre érdemes elindulniuk késŇĎbbi tanulmányaik során. „Szintén nagyon sikeres immár hatodik éve zajló ösztöndíjprogramunk, melynek keretében egyetemi hallgatók tartanak programozási szakköröket  középiskolai diákoknak, és ezért a Morgan Stanley ösztöndíjat biztosít számukra. Jelenleg öt gimnáziummal mŇĪködünk együtt a programban” – mondta el Molnár-Sáska Gábor.

 

 

STEM – biztos karrierút lányoknak

A munkaerŇĎpiaci trendek azt mutatják, hogy a STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), azaz a természettudományi, technológiai, mérnöki vagy matematikai irányban továbbtanuló fiatalok  helyezkedhetnek el a legjobb eséllyel széles perspektívát kínáló területeken. „Azért támogatjuk nagy örömmel a magyar EGMO-csapatot, mert a matematika és az informatika igen szoros kapcsolatban áll egymással, és ezúton is szeretnénk felhívni a továbbtanulás elŇĎtt álló lányok és szüleik figyelmét arra, hogy a STEM szakmák jó döntést jelentenek a jövŇĎt illetŇĎen. Ma még mindig azt látjuk, hogy a lányok közül lényegesen kevesebben választják a matematikai-informatikai szakirányokat, de azt reméljük, hogy egyre több fiatal nŇĎ ismeri fel: a matematika és az IT igen vonzó karrierutat kínál.” – mondta el Molnár-Sáska Gábor, hozzátéve: becslések szerint Magyarországon 20 ezernél is több informatikust fel tudna venni a munkaerŇĎpiac, de egész Európát tekintve ez a szám akár az 1 milliót is elérheti a következŇĎ években. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció