Felszabadítható milliárdok

2 / 3 oldal

Lassan egy év elteltével az e-számla ismét téma lett, elsősorban a szaksajtóban. Apropóul a gazdasági világválsággá duzzadt, az USA-ból indult pénzügyi válság, valamint az EB nyilván ennek következtében is megváltozott, a 2012-re tervezett új irányelv bevezetésével is összefüggő álláspontja szolgált.


Számszerűsített előnyök

A becsült összegek ugyan eltérőek, de a számok így is beszédesek. Magyarországon a papírszámlázáshoz viszonyított előállítási és postaköltségből eredő megtakarítás e-számlázás esetén évenként akár 850 milliárd forint is lehet (számlánként 200 Ft-os megtakarítással számolva), ebből 60 milliárd a közigazgatásban. (Hogy legyen viszonyítási alap, az állami bürokrácia fenntartása Magyarországon évente hozzávetőleg 800 milliárd forintot emészt fel.) A fenti számítás az e-számla 80 Ft-os előállítási költsége és a papírszámla átlag 300-400 Ft-os teljes bekerülési költsége szembeállításán alapul, de havi 500–1000 számla esetén az előbbi 50 Ft alá csökkenhet. Nem vitatható, hogy mindkét területen lenne az e-számlázásra való átállás révén felszabaduló összegnek máshol is helye. A bevezetés kedvező következményeként a hibás számlázásból eredő fizetési késések is megszűnhetnek. Több telephely esetén, ha a szolgáltató egy számlán küldött tételei közül csak egy is hibás, a helyesbítési procedúra miatt akár több hetet késhet a teljes összeg kifizetése. E-számla esetén a késés gyakorlatilag nullára redukálódik, mivel a hiba még aznap korrigálható. Az átállásnak járulékos előnyei is lennének, a papírszámlák ötödének e-útra terelése már kb. 162 hektár hazai erdőt mentene meg. Továbbá a papírszámlák előállításával járó, uniós szinten évi közel 3 millió tonna szén-dioxid kibocsátásának megszűnése is szaporítja az átállás melletti érveket.

A Deloitte adó-tanácsadási üzletágának partnere, Veszprémi István szerint az elektronikus és automatikus számlázási módszerek bevezetése révén a hagyományos, papíralapú számlák költségeihez képest akár 60-80 százalékos megtakarítás is elérhető. Becslések szerint kimenő számlánként 5, bejövők esetében 20 euró körüli költségmegtakarítás is elérhető vállalkozásonként. Ennek kalkulálásakor a korábban említetteken túl az egyes dokumentumkezelési folyamatok (pl. archiválás, tárolás) optimalizálásából eredő gyorsulással is számoltak. A munkaerő ésszerű átcsoportosításával a hatékonyság tovább növelhető.

A számokon túl

Veszprémi az anyagiakon túl további közvetlen előnyöket is említett. Bár a hitel ma kényes kérdés, mégsem lehet közömbös a banki hitelek elbírálását gyorsító hatás. Az e-számlának a papíréval szembeni gyors előkereshetősége, az adólevonást is érintő helyesbítő számla szükségtelen „utaztatása” jelentős időmegtakarítással jár. A bevezetés költségcsökkentési és hatékonyságnövelési mértéke egyértelmű meghatározásának első lépéseként Forgács Tamás egy megvalósíthatósági tanulmányt javasol. A Deloitte vállalati kockázatkezelési tanácsadás üzletágának szenior menedzsere szerint ebben felmérhető, mely papíralapú üzleti folyamatok elektronizálhatók költséghatékonyan.

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció