Tapasztalati tőke - gyűlik, érik, kamatozik

5/ 5 oldal

A megfoghatatlanra, tapinthatatlanra és felfoghatatlanra adott emberi reakciók nem sokat változtak az évezredek során. A félelemtől a tiszteleten át az idegenkedésig, a gyanakvásig, a tagadásig és elfogadásig – a legváltozatosabb magyarázatokkal fűszerezve – mindmáig minden formájuk megtalálható. A világ megismerésével, a tudományok fejlődésével körük ugyan egyre szűkült, de újak is megjelentek.



A fentiek miatt a közigazgatás és a gazdaság szempontjából is sok értékes év ment veszendőbe, mire tavaly végre már a tanácsadócégek némelyikének eredményein is megmutatkozott a visszaszerzett presztízs. Ebben persze nem kis része volt az időnek, s nem csupán a fentiekből adódóan. Tanácsadást ugyanis nem lehet az egyetemeken tanítani. A több mint egy évtizede a hazai piacon munkálkodó, néhány hullámvölgyön is túljutó, ma már nemzetközi szinten tervező AAM kezdettől fogva a képességekre fókuszált a felvételi beszélgetéseken, s igyekezett az üzleti és állami szféra mind szélesebb spektrumából jött szakembereket sorai között tudni. A tanácsadással kapcsolatos oktatás már házon belül folyt, s konzulenseit a gyakorlat tette hiteles, néhányukat többszörösen díjazott tanácsadóvá. A valós körülmények feltárásnak képessége, a probléma felismerése, a reális üzleti stratégia, illetve célok és az irrealitások közti különbségtétel, valamint a megvalósítás mikéntjének meghatározása egyaránt hozzátartozik a tanácsadó eszköztárához, amely eszközök leginkább szellemiek. Ezért a tanácsadás minősége jórészt személyhez kötött, de a profi konzulenscégek – az informatikai lehetőségeket kiaknázva – hatékony tudásmenedzsmentet működtetve igyekeznek az egyéni tudást, a projektekben felhalmozott tapasztalatot közkinccsé tenni.


Tapasztalatimport

  • Az 1994-ben tíz fővel létrejött, 2003-ban részvénytársasággá alakult AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.-nek ma két leányvállalata van.

 

A 2001-ben alapított, mára a pénzügyi szektorban elismert AAM Technologies Kft. kínálatában az olyan nemzetközi piacvezetők, mint a BEA, az IBM, a Microsoft, az Oracle és a Sun fejlesztői környezetében született egyedi alkalmazásfejlesztések mellett 2004-től saját szoftvertermékek is szerepelnek. Bevezetésüket is a cég szakemberei végzik.
A magyar tulajdonú tanácsadócég nemzetközi terjeszkedésének első állomásaként 2006-ban Bukarestben alapított leányvállalatot AAM Management Information Consulting SRL néven, s nemzetközi ügyfelei üzleti sikerét tartva szem előtt további irodanyitásokat tervez a régióban.

A cégcsoport 2006-os 3,5 milliárdos, gyakorlatilag szellemi termékekből származó árbevétele 50 százalékkal haladta meg az előző év 2,3 milliárdját, amiben a hazai portfólió 30 százalékos növekedése mellett a 150 százalékos külföldi portfóliónövekedésnek jutott a nagyobb szerep.


A közelmúlt és a jelen

  • A bevételt tekintve a hazai portfólió fele-fele arányban oszlik meg az állam- és közigazgatási, illetve a civil- és vállalati szféra között; az ügyletek számát tekintve az arány durván 75–25 a civil- és vállalati szféra javára. Ez utóbbiak közül a pénzügyi, a telekom-, az energia-, az IT- és a közlekedési szektor a legaktívabb, de Szűcs Zoltán, a részvénytársaság vezérigazgatója és társtulajdonosa szerint a korábbiakhoz képest az egészségügyi ágazat is aktívabb.

 

Az AAM-csoport nagyobb projektjei közül az új posztján idén január 1-jén debütáló, a cég vezetési feladataiban a korábbi elnök-vezérigazgató, 2007-től elnök Kornai Gáborral osztozó Szűcs az AAM menedzselésével folyó választási projekteket, a saját fejlesztésű számlázási rendszer banki bevezetését és a nemzetközi tanácsadói díjjal is jutalmazott projektjüket, a bolgár áfarendszer EU-s harmonizációját tartja kiemelten eredményesnek.


Stratégia

  • Az idei évre 25 százalékos növekedést és két külföldi telephelynyitást terveznek, de közép- és hosszú távú stratégiában is gondolkodnak. Ez utóbbi középpontjában az agresszív külföldi terjeszkedés áll. Tíz év alatt tíz országban építve üzletet, a jelenlegi 200 fős létszámot közel megtízszerezve, 1500-2000 fővel a régió olyan vezető tanácsadójává kívánnak válni, amely az említett területeken az igényspecifikációtól a működő informatikai rendszerekig végigkíséri megbízóit. A közigazgatási, közel 300 mérnökévnyi, mintegy ötven tanácsadó által képviselt tapasztalatukkal mind az EU-s, mind az EU-ba törekvő államokat tekintve piacképesek. Az EU-üzletág vezetését a közelmúltban a zárt részvénytársasághoz igazoló Mester Sándorra bízták. A vezetői szinten internetes szolgáltatást nyújtó, illetve vállalatirányítási rendszert fejlesztő és forgalmazó cégeknél, illetve hazai és nemzetközi informatikai, távközlési szövetségeknél tapasztalatot szerzett szakember feladata a tanácsadócég munkatársainak széles körű tudását, ismereteit és tapasztalatait az Európai Unió által támogatott országfejlesztő projektek megvalósításában kamatoztatni.

 

Elsősorban technológiaexporttal a régión túlra, Európa nyugati fele irányába is kacsingatnak. Kiemelten az archiválás-nyilvántartás kötelező voltát, a terrorizmusveszély miatti szorosabb EU-ellenőrzést meglovagolva – különösen a standardizációt magasabb szinten megvalósító pénzintézetek vonatkozásában – az informatika minden szintjén átláthatóságot nyújtó fejlesztésekkel, technológiákkal kívánnak megjelenni.
 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció