Percdíj nélkül csengetnek itthon a külföldi telefonszámok

2 / 3 oldal
Aki itthon csengető külföldi hívószámot akart, annak bizony mélyen a zsebébe kellett nyúlnia, egészen mostanáig. A belga Voxbone cég VOIP-os megoldásával havi néhány euróért ugyanis Egyesült Államokbeli, német, norvég, szlovák, új-zélandi, pakisztáni, de akár még argentínai telefonszámhoz juthatunk, melyek nemzetközi percdíj nélkül csengethetnek az itthoni irodánkban. A gyanútlan hívó - a saját anyanyelvén köszöntő ügyfélszolgálatot hallva - nem is sejtheti, hogy városiként számlázott hívása a világ másik végén csenget.

"Közel kétszer annyi utas foglal szállást nálunk, mióta saját országuk helyi városi számán hívhatnak minket” - összegezte tapasztalatait egy budapesti utazási iroda vezetője. Nem csoda: számos külföldi utas nem hajlandó nemzetközi számot hívni egy olcsóbb, kényelmesebb szállás reményében, inkább otthon, a helyi irodánál foglalja le szállodáját. Épp ezt a problémát hidalja át ez a megoldás: a hívás úgy nemzetközi, hogy csak helyi díjat kell érte fizetni.

"A távolsággal együtt arányosan nő a bezsebelhető megtakarítás” - világosít fel Sándor Zoltán az újdonsült VOIP-os trükk háttéréről. Míg egy német-magyar hívás mindössze 0,12 - 0,21 euró (kb. 30-70 Ft) addig egy Mexikó - Magyarország közti hívás ennek a duplájába is belekerülhet 4,36 - 6,94 mexikói pezóba (80-120 Ft). Ezekhez a borsos nemzetközi tarifákhoz képest pl. egy szállásfoglalás esetében egy helyi hívás díja sokkal vonzóbb a leendő utasok számára.

Nemzetközi ügyfélszolgálatok közkedvelt megoldása

Egy dimamikusan növekvő cseh-szlovák-magyar utazási iroda is komoly megtakarításokat ért el külföldi VOIP-os hívószámok (angolul: Call in DDI) használatával. Az utazásszervező vállalat beszerzett cseh, szlovák és magyar telefonszámokat, melyeket az interneten át VOIP-on ugyanabba a szlovák-magyar határmenti városba telepített call-centerébe irányított be. A fineszes cégvezetők ugyanis felismerték: több profit marad, ha egy helyen üzemeltetik a mindhárom piacot kiszolgáló ügyfélszolgálatot, több nyelven tudó operátorokkal. Arról nem is beszélve, hogy a határ menti településen majd mindenki tud szlovákul, csehül és magyarul is.

Mit kell tudni a külföldi hívószámokról?

A szolgáltatásba bekapcsolt országok köre hónapról hónapra nő, sőt egyes desztinációkon már konkrét városba is kérhetjük külföldi számunkat, ami egy olyan nagy országnál mint pl. az USA már nagy jelentőséggel bír. Nem mindegy ugyanis hogy a pl. a keleti partról hívó ügyfelünk a New York-i vagy épp a nyugati parton lévő Los Angeles-i hívószámunkon hív minket - itthon Magyarországon.

A szolgáltatás kétségtelen hátránya, hogy külföldi számainkon legfeljebb két bejövő hívást fogadhatunk. (Kettőnél többért külön fizetni kell.) Egy másik negatívum, hogy nem lehetséges, hogy mi kezdeményezzünk helyi hívást (havonta 2-15 euró közötti összegért bérelt) külföldi számunkról. „A kimenő nemzetközi hívásdíjaink csökkentésére inkább vegyünk igénybe egy hazai VOIP szolgáltatót” - tanácsolja a szakértő.
 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció