Boeing szimulátor a Jövő Házában

2 / 3 oldal
Eleget repülni nem lehet: ez az állítás igaz a "valódi" és a szimulátoros repülésre egyaránt. A földtől elrugaszkodás élményét a Jövő Házában bárki kipróbálhatja, természetesen csak számítógépek segítségével. A vállalkozó kedvű látogatók egy Boeing 737-700-as pilótafülkéjében próbálhatják ki, milyen érzés lehet egy csaknem 70 tonnás repülőgépet irányítani.


Az Intel-alapú számítógépeken a Microsoft Flight Simulator 2004-es változata fut. Az alapprogramot számos más program is kiegészíti: például a szimulátor pilótája egy külső alkalmazásnak köszönhetően az éppen aktuális, valós időjárási viszonyokkal találkozik. Az alapprogramhoz képest egy sokkal pontosabb Ferihegy vár a virtuális kalandozókra: a magyar repülőtér pontos mását szintén Kozma András és csapata alkotta meg.

A rendszer elemeit a régi ismeretséget és a több mint 20 éves tapasztalatot felmutató Qwerty Computer szállította: a játékot magát az Intel Core 2 Duo processzoraival felszerelt számítógép futtatja. A csúcsteljesítményre szükség is van, hiszen főleg a központi gép processzorterhelése igen magas. Érdekesség, hogy mind Kozma András, mind Gálfi István, a Qwerty ügyvezető igazgatója nem csupán megszállott szimulátorrajongó, hanem szakszolgálati engedéllyel rendelkező kisgépes pilóta is. Mi több, gyakran repülnek együtt - egy valódi Cessnával.

A központi számítógép, amely a szimulátor megjelenítéséért is felelős, két Intel Core 2 Duo E6700 2,66 gigahertzes processzorral, 2 gigabájtnyi memóriával és 3 darab NVIDIA 7800GTX videokártyával van felszerelve. A segédfeladatokat ellátó asztali és mobil számítógépek 2,8-3 gigahertzes órajel-frekvenciájú Intel Pentium 4-es lapkákat alkalmaznak.

A szimulátor központi számítógépében használt Core 2 Duo-processzor jelenti az asztali gépek lapkáinak jelenlegi csúcsát. A piacon vannak azonban már a 4 maggal felszerelt Core 2 Quad Extreme, kifejezetten a csúcsszintű játékélményekre "kihegyezett" processzorok is.

A legkeményebb játékkörnyezetbe szánt lapkák később megjelennek az asztali számítógépek, munkaállomások belsejében is, így ugyanúgy a hétköznapok részeivé válnak, mint ahogy az Intel Pentium 4-es család tagjai. A teljesítményre előbb-utóbb mindenképp szükség lesz, hiszen az élethűbb játékélmény mellett az üzleti környezetben is olyan erőforrás-igényes alkalmazások jelennek meg, mint például az aktív vírusvédelem, vagy éppen az egyre kifinomultabb tűzfal-megoldások. Az adatvesztés megelőzése végett, az adatbiztonság magas fokának biztosításához ezek a megoldások szinte kötelezőek. A szervereken futó alkalmazások még könnyebben képesek kihasználni a többmagos processzorokat, így teljesítményük akár meg is duplázódhat.

A teljesítménynövekedés nem áll meg: az Intelnél már dolgoznak a 80 magos processzorok  kísérleti példányai. A szakemberek egy nagyon világos útitervet készítettek, amely a következő 10-15 évre képes előre tekinteni - ez az a távlat, ahol még a jelenlegi technológia marad az uralkodó. A processzorok teljesítményének folyamatos növelését az architektúrák változásai mellett éppen a magok számának növekedése jelentheti.

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció