Tovåbb csökkent a vezetékes vonalak szåma

Az idĂ©n a harmadik negyedĂ©vben tovĂĄbb folytatĂłdott a vezetĂ©kes vonalak szĂĄmĂĄnak csökkenĂ©se, a mobil-elƑfizetĂ©sek szĂĄma viszont tĂșllĂ©pte a 9 milliĂłt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A mobiltelefonokrĂłl kezdemĂ©nyezett beszĂ©lgetĂ©sek összesĂ­tett percideje most elƑször haladta meg a vezetĂ©kes hĂĄlĂłzatban indĂ­tott hĂ­vĂĄsok idƑtartamĂĄt. A KSH közlĂ©se szerint nƑtt az internet-elƑfizetĂ©sek szĂĄma, valamint az internet-hozzĂĄfĂ©rĂ©si szolgĂĄltatĂĄsokbĂłl szĂĄrmazĂł nettĂł ĂĄrbevĂ©tel. JelentƑsen bƑvĂŒlt a szĂ©lessĂĄvĂș internetet elƑfizetƑk tĂĄbora, a modemes szolgĂĄltatĂĄsok rovĂĄsĂĄra.

A mobil-elƑfizetĂ©sek szĂĄma a negyedĂ©v folyamĂĄn 128 ezerrel bƑvĂŒlt, a negyedĂ©v vĂ©gĂ©n tĂșllĂ©pte a 9 milliĂłt. A feltöltƑkĂĄrtyĂĄs elƑfizetĂ©sek szĂĄma Ă©s arĂĄnya tovĂĄbb csökkent ebben a negyedĂ©vben is.

Az elƑzƑ Ă©v azonos idƑpontjĂĄhoz kĂ©pest az elƑfizetƑi ĂĄllomĂĄny 710 ezerrel, 8 szĂĄzalĂ©kkal lett nagyobb. A növekedĂ©s Ă©ves ĂŒteme a piac lassĂș telĂ­tƑdĂ©se miatt mĂ©rsĂ©klƑdik. A 100 lakosra jutĂł mobil-elƑfizetĂ©sek szĂĄma a negyedĂ©v vĂ©gĂ©n 89,7 volt.

A mobilhĂĄlĂłzatban a negyedĂ©v folyamĂĄn 18 szĂĄzalĂ©kkal több hĂ­vĂĄst kezdemĂ©nyeztek, mint egy Ă©vvel korĂĄbban. EnnĂ©l is nagyobb mĂ©rtĂ©kben, 26 szĂĄzalĂ©kkal nƑtt a mobiltelefonĂĄlĂĄssal töltött összes percidƑ. Egy elƑfizetĂ©sre 2005 III. negyedĂ©vĂ©ben a mobilhĂĄlĂłzatokban ĂĄtlagosan 274 percnyi beszĂ©lgetĂ©s jutott, egy hĂ­vĂĄs ĂĄtlagosan 1,6 percig tartott.

A vizsgĂĄlt idƑszakban a vezetĂ©kes Ă©s az ISDN-csatornĂĄk csökkenĂ©se tovĂĄbb folytatĂłdott. 2005. III. negyedĂ©v vĂ©gĂ©n – elƑzetes adatok szerint - 3,5 milliĂł vezetĂ©kes fƑvonal volt ĂŒzemben, 93 ezerrel kevesebb, mint egy Ă©ve, Ă©s 41 ezerrel kevesebb, mint az elƑzƑ negyedĂ©v vĂ©gĂ©n. A 100 lakosra jutĂł vezetĂ©kes fƑvonalak szĂĄma a negyedĂ©v vĂ©gĂ©n 34,4 volt, kevesebb, mint egy Ă©vvel korĂĄbban. Az ISDN-vonalak arĂĄnya a vezetĂ©kes elƑfizetĂ©seken belĂŒl vĂĄltozatlanul 17 szĂĄzalĂ©k.

A vezetĂ©kes vonalakrĂłl indĂ­tott hĂ­vĂĄsok szĂĄma 9 szĂĄzalĂ©kkal csökkent az elƑzƑ Ă©v III. negyedĂ©vĂ©hez kĂ©pest.

Az egy vezetĂ©kes vonalra jutĂł hĂ­vĂĄsok idƑtartama 667 perc volt, ez majdnem megegyezik a 2004 azonos idƑszaki adattal. A vezetĂ©kes hĂĄlĂłzatokban indĂ­tott hĂ­vĂĄsok ĂĄtlagos idƑtartama 3,2 perc, internethĂ­vĂĄsok nĂ©lkĂŒl 2,7 perc volt. Miközben egy Ă©v alatt a beszĂ©lgetĂ©sek szĂĄma - internethĂ­vĂĄsok nĂ©lkĂŒl - 7 szĂĄzalĂ©kkal csökkent, a hĂ­vĂĄsok idƑtartama majdnem 10 szĂĄzalĂ©kkal nƑtt. Ez azt jelenti, hogy az ĂĄrak esĂ©se Ă©s a kĂŒlönbözƑ akciĂłk miatt kevesebb alkalommal, de hosszabb ideig beszĂ©lgetnek az emberek.

A vezetĂ©kes vonalrĂłl kezdemĂ©nyezett internethĂ­vĂĄsok szĂĄma Ă©s idƑtartama is 29 szĂĄzalĂ©kkal csökkent az elƑzƑ Ă©v azonos idƑszakĂĄhoz kĂ©pest.

Az ideĂ©n a III. negyedĂ©vĂ©ben az internetszolgĂĄltatĂłk szĂĄma 200 volt, 105-tel több, mint egy Ă©vvel korĂĄbban. Az internetszolgĂĄltatĂĄsi piac erƑsen koncentrĂĄlt, mivel az elƑfizetĂ©sek 90 szĂĄzalĂ©kĂĄt 17 cĂ©g mondhatja magĂĄĂ©nak.

A harmadik negyedĂ©v vĂ©gĂ©re az internet-elƑfizetĂ©sek szĂĄma meghaladta a 832 ezret, 22 szĂĄzalĂ©kkal volt több, mint az elƑzƑ Ă©v azonos idƑpontjĂĄban, Ă©s 6 szĂĄzalĂ©kkal, mint az elƑzƑ negyedĂ©v vĂ©gĂ©n.

Az internet-elƑfizetƑk körĂ©ben a jelentƑs szerkezeti ĂĄtalakulĂĄsok ebben a negyedĂ©vben is folytatĂłdtak. A szĂ©lessĂĄvĂș internet- elƑfizetĂ©sek arĂĄnya mĂĄr kĂ©tszer akkora, mint a kapcsolt vonali Ă©s az ISDN-elƑfizetĂ©sekĂ© összesen.

Az összes elƑfizetĂ©seken belĂŒl 2004 III. negyedĂ©vĂ©hez kĂ©pest tovĂĄbb csökkent a modemes, az ISDN-vonali, illetve a bĂ©relt vonali, ugyanakkor tovĂĄbb növekedett az xDSL, a kĂĄbeltĂ©vĂ©s Ă©s a vezetĂ©k nĂ©lkĂŒli elƑfizetĂ©sek arĂĄnya.

Az internetszolgåltatåsokból szårmazó nettó årbevétel a harmadik negyedévben meghaladta a 16 milliård forintot, 42 szåzalékkal volt több az egy évvel koråbbinål.

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł