A legújabb informatikai óvintézkedések és technikák

LNX Security Szeminárium 2005

3/ 3 oldal
Az üzemeltetés folytonosságának érdekében a legtöbb cég az informatikai biztonság megteremtését tartja az egyik legfontosabb és legsürgetőbb feladatának. Erre utal az IT-biztonsági beruházások egyre növekvő mértéke is. A hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő, immáron harmadik LNX Security Szeminárium e fejlesztések technológiai újdonságait mutatta be, kritikusan fontos rendszerek esettanulmányaival, élő bemutatókkal egybekötve.


Látványos élő bemutatót tartott a ma oly divatos, bár még kevésbé alkalmazott foglalkoztatási forma, a távmunka megvalósítására Vanderer Gábor, LNX-konzulens. A mobilitás jelentősen növeli egy cég vagy szervezet hatékonyságát, a távoli munkavégzés lehetővé teszi, hogy a munkatársak otthonról vagy a világ bármely részéről el tudják végezni sürgős feladataikat. A távoli munkavégzés speciális formája a távmunka, amikor az adott munkatársnak nincs is kötött munkakörnyezete az irodában, munkáját jelentős részben otthonról végzi. Ez a cég szempontjából költségmegtakarítást eredményez, szociális oldalról lehetővé teszi a csökkent munkaképességűek bevonását a munkaerő piacra.

A távmunka rendszerekkel szembeni elvárás, hogy a bejelentkezés egyszerűen, lehetőleg „egy gombnyomásra” történjen, az alkalmazások megfelelő sebességgel fussanak a kliens oldalon, a kommunikáció olcsó legyen, és rugalmasan lehessen alkalmazni függetlenül attól, hogy a munkatárs éppen Magyarországon, vagy a világ bármely más területén van. A rugalmas adatátviteli közegnek az Internet tekinthető, ahol viszont fokozottan érvényesek a biztonsági követelmények. A bejelentkezőt egyértelműen kell tudnunk azonosítani, a kommunikációt titkosítani kell, olyan algoritmussal, ami megakadályozza a tartalom visszafejtését, és védekeznünk kell a bejelentkezett kliens számítógépet feltörő illetéktelenek hálózatba történő bejutása ellen.

A bemutatón a szálloda hálózatából az Interneten keresztül az LNX belső hálózatát érték el erős, kéttényezős authentikáción és titkosított kommunikáción keresztül. A biztonságos kommunikáció részét képezte a kliens oldalon működő tűzfal (personal firewall) is. A bemutatott rendszer a Cisco VPN kliens/koncentrátor megoldásán és az RSA Secuity erős authentikációs rendszerén alapult.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció