Az IBM nem tér ki a SCO vádjai elől a bíróságon

Avagy miért drága a szoftver?

2 / 8 oldal
Először az Internet.com Executive Edition hírlevél hozta hírül a cikkírónak, hogy az IBM nem vonja kétségbe föltétlenül a SCO vádjait az IBM-SCO UNIX licencperben, hanem védekezni fog, így azt már a bírónő is befogadta, az 5 Mrd USD-s súlyosbítással együtt.

A Linux licencvita kapcsán nem az a fő probléma, hogy sérti-e bárkinek a licencjogát egy technológiai részlet vagy fejlesztő eszköz újbóli felhasználása, hanem a szoftvertermékek árképzése. Korábban minden szoftvergyártó korlátlanul fejhető tehénnek képzelte a vevőit, ami ellen azok most érezhetően elkezdenek tiltakozni, vagy, ahogy mostanában mondják, polgári engedetlenséget tanúsítani. A UNIX derivatív olcsó Linux tulajdonképpen az első ellenállási mozgalom volt ebben a csatában, de ez még csak a jéghegy csúcsa. Egyébként, a UNIX ősi nyílt forráskódú filozófiájára támaszkodva, hisz a Bell Laboratóriumból kiszabadulva a szelleme belengte az egész akadémiai világot, fejlesztése korántsem csak ott folyt. Sőt. A korszak legnagyobb együttműködéseként!

Egy biztos, eddig az összes nagy számítástechnikai gyártó a saját kénye-kedve szerint állapította meg az árait, mert ebben piaci versenyhelyzet alig korlátozta. Ugyanakkor árkartellről is értelmetlen beszélni, a helyzet inkább kaotikus, mint logikus.

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció