SCO Forum 2003: Megújított UNIX SV jog, vitatott kódrészek, új fejlesztések

5/ 5 oldal
A SCO Group (alias: Caldera International) – és ezzel a UNIX – körül zajlik az élet, ahogy azt a Las Vegasban rendezett legutóbbi SCOForumon a filmipartól kölcsönkapott James Bond sztori is mutatta. A névváltás még hidegen hagyta a piaci szereplőket, azonban az IBM-el szembeni UNIX-licensz bitorlási per kapcsán az egész Linux tábor feje fölé tartott Damoklész kardja miatt kiborult a bili. A UNIX licenszjogokból hirtelen eredő jó gazdasági eredmények azonban a SCO méregdrága jogászait igazolják, akár a mostanra hivatalosan újraregisztrált UNIX System V SCO licenszjog. A plusz bevételből jutott már újabb termékfejlesztésre is erő, célpontban a webtechnológiákkal és valódi MS alternatívákkal.
A SCO megerősítette a UNIX System V jogait. Nos, az egyik legújabb hír a SCO Group háztájékáról véget vet minden további olyan vitának, hogy milyen szilárd a SCO helyzete a UNIX System V szoftver licencjogait illetően. Ezt most szerzői jogvédő hivatali bejegyzés erősíti meg. Most aztán a Linuxos cégek tényleg jobb, ha egyenesen a SCO-hoz fordulnak, van-e licencdíj követelése velük szemben. Ha igent mond, jobb, ha még addig fizetnek, amíg nem kezdenek a hivatali hatóságok keménykedni a bejegyzett jogok alapján. Ezt egy ausztrál jogász ugyan öngyilkosságnak véli, de valószínűleg rossz tanácsadónak fog utólag minősülni. Mivel a SCO éppen most záródó negyedévében is hasonló volt a tendencia, mint az előzőben, tehát sorban fizetnek friss licencdíjakat a cégek, az ausztrál tanács valószínűleg a pusztába kiáltott szó.

Alapvetően azonban arról van szó, hogy a számítástechnikai szakmának a több mint három évtizedes fejlesztés eredményeként létrejött alappillére, a UNIX forráskód, szilárd talajra talál-e végre? Megkapja-e az ipar többi szereplőjétől azt a támogatást, ami biztosítaná, hogy a gondozását végző csapat nemhogy a padlóra kerüljön, hanem a kód intenzív továbbfejlesztésére is képes gárdát tudjon foglalkoztatni. Ez csak úgy működhet, ha a licencdíjakból el tudja tartani a lelkes programozó csapatot, az ipar bármely más kategóriájában pénzéhes menedzsereket, és valamilyen szolid szinten a világszerte kiépített terjesztő hálózatot. Ugyanúgy, mint a Microsoft, a Sun, az Oracle, az IBM, a HP vagy akármelyik 200 tonnás gorilla, bár az általuk lerabolt haszon mértékéhez a SCO Group még így is csak alamizsnát kér az értékeit potyázva használóktól. Egyebek közt az ugyancsak két mércével mérő nagy kéktől, aki erőfölényét ma nem jó ügyek érdekében használja. Veszélyeztetve a szakmánk alapjait képező UNIX forráskód helyzetét.

James Bond a SCO Fórumon Las Vegasban. Az idei SCO Forum már nem a Monterey öböl keblén zajlott, hanem a zajos informatikai nagyrendezvények (pl. COMDEX) tipikus bázisán: Las Vegasban, a szerencsejátékok és a gazdagság szimbolikus fővárosában. Ebből is látható, hogy a licencvitát kezdeményező jogászok tényleg hoztak valamit a konyhára a SCO Groupnak.

Az új SCO főnök, Dart C. McBride, a cikkünket fölvezető képen épp a SCO UNIX-ok genealógiáját mutatja be a hallgatóságnak, többméternyi nyomtatott listán. Azok az érdeklődők, akik konkrét ellopott UNIX kódrészleteket akartak látni, mert nem ájultak el McBride ügynökeinek James Bondos nyomozási bravúrjaitól, titoktartási nyilatkozat ellenében erre is módot kaptak egy zárt rendezvényen. Csámcsoghattak azokon a parallel kódrészleteken, amelyek jellegzetesen azonosak a SCO UNIX-ban és a Linux legújabb változataiban.

Mindemellett a SCO Forum nemcsak az idétlen jogi hadakozás jegyében telt, ami leginkább a csepűrágó médiát etette. Nem kevés szakmai információval is gazdagabb lehetett a korábbi Fórumokon inkább ezért oda látogató hallgatóság. A fő hangsúlyt a webtechnológiák kapták, ami manapság nem meglepő, a nagy konkurens .NET gőzhengere nyomán. A bemutatott újdonságokról azonban a cikk elején már volt szó.

Akció: UnixWare szerver csomagok – Linux árban. Most jött egy SCO Regional Magyarország hírlevél kiadás arról, hogy korlátozott ideig a SCO kelet-európai regionális irodája a UnixWare legújabb változatát igen olcsón árulja, mintegy Linux licenctisztasági akció gyanánt. Gyakorlatilag Linux árban kapható meg az a UnixWare változat, amiben már a fentebb emlegetett OpenServer Kernel Personality is működik. Így a régi OpenServer alatti környezetek is előbbre léphetnek vele, jóllehet nemrég az OpenServert is feljavították egy kicsit (a változatszám vége növekedett, USB és legújabb Java stb. támogatással).

Hazai SCO források. Magyarországon lényegében már csak az Areco Systems Kft. foglalkozik SCO UNIX szervertermékekkel, főként rendszerintegrátorként. A hivatalos disztribútor, az is inkább európai jogai alapján, az IngramMicro (nálunk a Walton jogutódja), de csak viszonteladókkal áll szóba.


 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció